The political crisis in Somalia and the rise of Islamic groups in the region
Somali'deki siyasi kriz ve bölgedeki İslami grupların yükselişi
- Tez No: 756587
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: devlet inşası, başarısız devlet, aşırılık, din, El-Şebab, Somali, Terör, State-building, failed states, Extremism, Religion, Al-Shabaab, Somalia, terrorist
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Somali, 1991'de patlak veren ve merkezi hükümetin çökmesine ve ülkenin klanlar arasında bölünmesine, dolayısıyla hizipsel şiddete, etnik ve dini grupların yer değiştirmesine yol açan bir siyasi kriz yaşamıştır. Her klan siyasi güç istediğinden, ülke kaçınılmaz olarak uzun bir iç savaşla karşı karşıya kalmış, dolayısıyla Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde barışı koruma operasyonları yürüten ülkeler, devam eden insani ve mülteci krizleri nedeniyle ülkeyi istikrara kavuşturmak için barış gücü göndermiştir. 1990'lar boyunca, Birleşmiş Milletler, her klan hükümetten bir pay almak istemiş, iktidarı çeşitli klanlar arasında bölmek için 4.5 sisteminin sunulduğu 2000 yılına kadar bir hükümet muhatabı bulmakta zorlanmıştır. Bu, Doğu Afrika ülkeleri ve güç paylaşımı düzenlemesini kapsamlı bir anlaşmaya varmanın önündeki engellerin üstesinden gelmenin bir yolu olarak gören Somali'deki geleneksellerden oluşan bir örgütün Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin sonucu olmuştur. Bununla birlikte, aşırılık yanlısı örgüt Al-Shabaab'ın ortaya çıkması, örgütün kötü şöhretli terörist grup El Kaide ile bağları olduğu için ülkenin istikrarı için büyük bir tehdit oluşturmuş ve böylece hükümet ile aşırılık yanlısı grup arasında üstünlük savaşında bitmeyen bir savaş başlamıştır. Bu tez, Somali'nin bir siyasi kriz olarak devletin çöküşü ve yeniden inşası sürecini, İslami Gruplarla ilişkisi ve siyasete etkileri çerçevesinde tartışmayı amaçlamaktadır. Birinci bölüm, hükümet krizi ve devlet inşası etrafında kavramsal bir çerçeve çizmektedir. İkinci bölümde 1991 yılında patlak veren hükümet krizinin tarihsel arka planı, ülkeyi içine alan iç karışıklık ve merkezi hükümetin çöküşünün toplum üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm, çöken devletin arka planı, İslamcı grupların yükselişi ve bunların ülke üzerindeki siyasi etkileri üzerinde durmaktadır. Tez, Somali'deki hükümet krizinin terörizmin yükselişinde bir etkisi olduğunu tartışacaktır. Bu, Al-Shabaab vakasında aşırılığın yükselişiyle çakışmakta ve temel İslamcı ideoloji tarafından desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Somalia went through a political crisis that broke out in 1991 that led to the central government collapse and a partition of the country between clans thus resulting in factional violence, and acute displacement of ethnic and religious groups. Since each clan wanted political power, the country inevitably encountered a long civil war thus countries in Europe and the United States of America which have conducted peacekeeping operations, sent peacekeepers to stabilize the country due to the ongoing humanitarian and refugee crises. Throughout the 1990s the United Nations had a hard time finding a governmental interlocutor as each clan sought a governmental stake, until 2000 when the 4.5 system was introduced to divide power among the various clans. This was the result of the Intergovernmental Authority on Development an organization comprised of East African countries and traditional elders in Somalia who saw the power-sharing arrangement as a way to overcome the obstacles to reaching a comprehensive agreement. Nevertheless, the emergence of the extremist organization Al-Shabaab posed a great threat to the stability of the country as the organization had ties with the infamous terrorist group Al-Qaeda thus beginning the never-ending war between the government and the extremist group in the battle for supremacy. This thesis aims at discussing Somalia's political crises due to the collapse of the state with its relation to the Islamic Groups and their impact on politics. The first chapter draws a conceptual framework around governmental crisis and state-building. The second chapter deals with the historical background of the governmental crisis that broke out in 1991, the civil strife that engulfed the country, and the impact the collapse of the central government had on society. The third and fourth chapters will elaborate on the rationale for collapsed states, the rise of Islamist groups, and, their political impact on the country. The thesis will argue that government crises in Somalia have had an impact on the rise of terrorism. This can be observed through the case of Al-Shabaab which coincides with the rise of extremism and is backed up by fundamental Islamist ideology.