Hastanede çocuğu yatan ebeveynlerin COVİD-19 korkuları ile hijyen davranışlarının karşılaştırılması
Comparison of COVİD-19 fears and hygiene behaviors of parents with installed child in hospital
  1. Tez No: 756589
  2. Yazar: ABDULKADİR AVCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, fear, hygiene, hospital, parent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hastanede çocuğu yatan ebeveynlerin Covid-19 korkuları ile hijyen davranışlarının karşılaştırılmasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'da bulunan bir devlet hastanesinde yatarak tedavi gören, çocuk ünitelerinde refakat eden çocukların ebeveynleri, örneklemini ise aynı ünitelerde araştırmaya katılmaya gönüllü 233 ebeveyn oluşturdu. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu'', ”Covid-19 Hijyen Ölçeği“ ve ”Covid-19 Korku Ölçeği“ kullanılarak toplandı. Ebeveynlerin %96,6'sının (n:225) kadın olduğu ve %36,1'inin üniversite mezunu olduğu bulundu. Ebeveynlerin ”Covid-19 korku ölçeği toplam“ ortalaması 18.416±6.705 ”hijyen davranışı toplam" ortalaması ise 100.283±19.921 bulunmuştur. Örneklem grubunun Covid-19 korku ölçeği toplam puanları ile Hijyen Davranışı Ölçeği toplam puanları arasında pozitif zayıf ilişki saptanmıştır (p0.05). Hastanede çocuğu yatan ebeveynlerde Covid-19 korkusu hijyen davranışlerını etkilemektedir. Bu nedenle, Covid-19 bulaşıcı hastalıklar ve diğer salgın hastalıklar için halk sağlığı bilincini geliştirmek ve farkındalık yaratmak, özellikle hassas gurupta olan, hastanede çocuğu yatan ebeveynler için hastanelerde salgın hastalıklara yönelik eğitimlerin artırılması, sağlık personellerinin ebeveynlere salgın döneminde bilgi ve deneyimlerini aktarması, gelecek salgın hastalıklara karşı hazır olması adına ebeveynler yetkililerin salgın hastalık rehberine daha fazla dikkat etmeleri gerekmektedir. Anahtar Kelime: Covid-19, korku, hijyen, hastane, ebeveyn
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the views of the parents whose children were hospitalized in the hospital on the comparison of their fears of Covid-19 and their hygiene behaviors. The population of the study consisted of the parents of the children accompanying them in the inpatient units of a state hospital in Istanbul, and the sample consisted of 233 parents who volunteered to participate in the study in the same units. Data were collected using the“Descriptive Information Form”,“Covid-19 Hygiene Scale”and“Covid-19 Fear Scale”. It was found that 96.6% (n:225) of the parents were female and 36.1% were university graduates. The parents'“Covid-19 fear scale total”mean was 18,416±6.705, and the“hygiene behavior total”mean was 100,283±19,921. A weak positive correlation was found between the Covid-19 fear scale total scores of the sample group and the Hygiene Behavior Scale total scores (p0.05). Fear of Covid-19 affects hygiene behaviors in hospitalized parents. Developing public health awareness and raising awareness for Covid-19 infectious diseases and other epidemic diseases, increasing training on epidemic diseases in hospitals, especially for parents who are in the vulnerable group and hospitalized, healthcare personnel transfer their knowledge and experience to parents during the epidemic, being ready for future epidemics parents and authorities should pay more attention to the epidemic disease guide.