Kinetik ögelerin mimari yapının biçimlenmesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of kinetic elements on the formation of architectural form
  1. Tez No: 756612
  2. Yazar: AYLİN KUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik Tasarım, Kinetik Mimari, Mimari Biçim, Teknoloji, Mimari tasarım, Kinetic Design, Kinetic Architecture, Architectural Form, Technology, Architectural Desig
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Teknolojiyle birlikte yeni malzeme ve yapım tekniklerinin gelişmesi mimaride yeni biçimlerin ve kullanımların oluşmasını sağlamıştır. Mimarlıkta olagelen biçimlendirme tutumunda çevresel koşullarda görülen değişimle, yapının pasif biçimde ışık, renk, gölge değeri gibi unsurlarını değiştirdiği, diğer tüm biçimsel unsurlarıyla statik halini koruduğu söylenebilir. Son yıllarda enerji etkin tasarım alanında etkileyici örnekleri görülen kinetik tasarım çalışmaları ile yapılar, çevresel koşullara duyarlı hale gelerek değişimlere cevap vermektedir. Teknoloji ve mimarlık ilişkisini vurgulayan bu çalışmada, mimari biçim üretmede kinetik ögelerin rolünü değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda kinetik mimarlık irdelenmiş ve hareketin mimari biçimin değişimine katkısı kinetik özelliklere sahip farklı uygulama örnekleri üzerinden değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda teknolojinin desteğiyle gelişen kinetik ögelerin çeşitli konumlarda, farklı amaçlarla ve pozisyon değişiklikleriyle mimari biçim oluşumuna etki ettiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of new materials and construction techniques with technology has led to the formation of new forms and uses in architecture. It can be said that with the change in environmental conditions in the prevalent formatting attitude in architecture, the structure is passively changed by the elements such as light, color, and shadow, and maintains its static state with all other morphological elements. With kinetic design studies, which have seen impressive examples in the field of energy efficient design in recent years, buildings respond to changes by becoming sensitive to environmental conditions. In this study, which emphasizes the relationship between technology and architecture, it is aimed to evaluate the role of kinetic elements in producing architectural form. In this context, kinetic architecture has been examined and the contribution of movement to the change of architectural form has been evaluated through the different examples which have kinetic properties. As a result of the evaluations, it has been determined that the kinetic elements developed with the support of technology affect the formation of architectural form through various positions, with different purposes and position changes.