Effect of backmixing in ozontion columns
Ozonlama kolonlarında geri karışımın etkisi
- Tez No: 75665
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YURTERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ozonlama, ozon kontaktörleri, kolon reaktörler, iki fazlı akım, boyuna yayılım, geri karışım, transfer ünitesi sayısı. VI, ozonation, ozone contactors, column reactors, two-phase flow, axial dispersion, backmixing, number of transfer units. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz OZONLAMA KOLONLARINDA GERİ KARIŞIMB^TKİSİ Ulutaş Ferda Yüksek Lisans., Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Aralık 1998, 129 sayfa Bu tezde sunulmuş olan çalışma, ozonlama kolonlarında geri karışım veya boyuna yayılım (aksiyel dispersiyon) etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın temel hedefi, ideal borusal akün varsayımına dayalı klasik tasarım yaklaşımının geliştirilmesidir. Bu amaçla, boyuna yayılım modeli, daha önceden gelişitirilmiş olan ancak geri karışım etkisinin ihmal edildiği bir ozonlama proses modeli ile birleştirilerek yeni bir matematiksel model oluşturulmuştur. Bu çalışmada geliştirilen proses modeli, birlikte çözülmesi gereken dört diferansiyal denklem ile ifade edilen konsantrasyon profillerinden oluşmaktadır. Model, sonlu farklar yöntemi ile çözülmüştür. Modelin geçerliliğinin literatürde yer alan ozon kolonu deneyleri sonuçlarına göre değerlendMlmesinin ardından, modelin çeşitli parametrelere gösterdiği hassasiyet irdelenmiştir. Bu bağlamda, özellikle geri karışımın derecesini belirleyen başlıca parametre olan boyuna yayılım kat sayısının etkisi üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştur.Model algoritmasının programının toplam 2000 'den fazla sayıda çalıştırılması ile elde edilen sonuçlara dayanılarak, genelleştirilmiş bir tasarım prosedürü geliştirilmiştir. Geniş bir uygulama alanının olacağı düşünülen bu tasarım prosedürü, ön tasarım, performans ve fizibilite analizi gibi çalışmalarda mühendisler tarafından kullanılabilecek yararlı bir araç oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF BACKMIXING IN OZONATION COLUMNS Ulutaş Ferda M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Coşkun Yurteri December 1998, 129 pages The study presented in this thesis is focused on the determination of the effect of backmixing or axial dispersion in ozonation columns. The major objective is the improvement of the classical design approach based on the ideal plug-flow assumption. To this end, a new process model has been developed which is based on the incorporation of the well-known axial dispersion approach with a previously developed ozonation model in which effect of backmixing was neglected. The process model developed in the present study is comprised of a set of four differential equations representing the concentration profiles of the system components. The model necessitates the solution of the differential profile equations simultaneously and this has been achieved by the application of the finite difference approach. Subsequent to the verification of the model validity with the results of the previous experimental studies, the model has been analyzed for its sensitivity to various process parameters particularly to the axial dispersion number by which the degree of axial dispersion is identified. mIıı accordance with the results obtained by more than 2000 model runs, a generalized design procedure has been developed for ozonation columns. The design procedure which has a wide-range applicability is anticipated to be a useful tool for engineers in their preliminary design as well as performance and feasibility studies.