The Production of compacted graphite cost iron and effects of different section sizes, time and postinoculation on the microstructural and mechanical properties
Vermiküler grafitli dökme demir üretimi ve kesit farklılıklarının, zamanın ve son aşılamanın mikroyapı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkisi
- Tez No: 75668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KALKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vermiküler grafit, FeTi, FeSi-Bi, kesit kalınlığı ve zaman. vı, Vermicular(Compacted) Graphite, FeTi, FeSi-Bi, section thickness and time. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
oz VERMİKÜLER GRAFITLI DÖKME DEMİR ÜRETİMİ VE KESİT FARKLILIKLARININ, ZAMANIN VE SON AŞILAMANIN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Haraççı, Figen Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali Kalkardı Nisan 1998, 190 sayfa Bu çalışmada, Vermiküler grafitli dökme demir üretiminde FeTi alaşımının eritilmiş metale ilavesiyle küresel grafit oluşumunu engellemesi, FeSi-Bi son aşılamasının grafit sayısı üzerindeki etkisi ve farklı kesit kalınlıklarında vermiküler grafit yapışırım gösterdiği değişimler ile zaman parametresinin mikroyapı ve mekanik özellikler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Vermiküler grafitli dökme demirin mekanik özelliklerini incelemek için çekme, çarpma ve sertlik testleri yapılmıştır. Bunların yanısıra metalografik incelemeler ve fotoğraf çekimleri için Optik mikroskop ile Tarama Elektron Mikroskobu, grafitlerin alanlarını ve boyutlarım ölçmek için ise Nicel televizyonlu mikroskop kullanılmıştır.Sonuç olarak, vermiküler grafitli dökme demir üretiminde, sıvı pikin sadece magnezyumla muamelesi ancak dar magnezyum konsantrasyonu alam içerisinde olabileceği görülmüş, ve FeTi kullanılarak magnezyum konsantrasyon alanının arttınlabileceği gözlenmiştir. Yüksek Si miktarının mekanik özellikler üzerinde etkisi olduğu saptanmış olup, son aşılamadan sonra tutulan zamanın arttırılması sonucu meydana gelen vermiküler grafit yüzdesindeki artışdan dolayı çekme dayancı değerinin azaldığı görülmüştür. Çarpma enerjilerinde ise, sıcaklık artmasıyla değerlerinde fazla bir değişiklik saptanmamış olup, maksimum sertlik değerleri 0.5cm. lik kesitlerde gözlenmiştir. Bunların dışında, FeSi-Bi ile yapılan son aşılamada vermiküler grafit yüzdesini arttırdığı ve özellikle 360 saniye kadar süre beklendiğinde 1, 2, ve 4 cm. lik kesitlerde vermiküler grafit yüzdesinin bizmutla son aşılama yapılmayan dökümlere göre daha fazla olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, 0.5 cm lik kesitte, daha az süre beklenilenlere göre vermiküler grafit yüzdesinin düştüğü, fakat bu düşüşün bizmutla son aşılama yapılmayan dökümlere göre daha az olduğu ve yine yüzde değerinin diğer dökümlere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PRODUCTION OF COMPACTED GRAPHITE CAST IRON AND EFFECTSOF DIFFERENT SECTION SIZES, TIME AND I<>STINOCÜLATIONONTHE MICROSTRUCTURAL AND MECHANICAL PROPERTIES Haraççı, Figen M. S. Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali Kalkanlı April 1998, 190 pages In this study, compacted graphite cast irons were investigated by adding FeTi into liquid metal as a denodulizing agent in order to satisfy the vermicular graphite. Moreover, postinoculation with FeSi-Bi effects on the number of graphite particles and the changes of vermicular graphite structure in different section sizes with respect to the time parameter and their effect on microstructure and mechanical properties were investigated. Mechanical tests -such as tensile, impact energy and hardness tests- and metallographic investigations were performed. Photomicrographs were taken by using Optical Microscope and Scanning Electron Microscope. Graphite areas and dimensions were measured by using Image Analyzer. mAs a result, it is difficult to cast compacted graphite iron only treating with FeSiMg in the magnesium treatment stage which must be within certain narrow limits. It was seen that, by using FeTi as a denodularizing agent, the interval for magnesium concentration can be expanded. The effect of high silicon content on mechanical properties was also seen. The decrease in fracture strength was noticed by the increase in holding time due to the increase in vermicularity and also it was found that impact energies do not show so much increase as temperature increases and maximum hardness values were obtained at 0.5cm sections. Moreover, by using FeSi-Bi as a postinoculant agent increases percentages of the compacted graphite and its effect especially was observed at the holding time of 360 seconds after postinoculation. It was also seen that, at 1, 2 and 4 cm sections increase in percentage of compacted graphite is much more than the castings which were not postinoculated with bismuth. Also with this, it was observed that, although at 0.5 cm section percentage of compacted graphite is lower at 360 seconds, its value is much higher than the castings which were not postinoculated with bismuth.