Alu insertion polymorphisms in Anatolia
Anadolu'da alu insersiyon polimorfizmleri
- Tez No: 75669
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ TOGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, ACE, APO, A25, PV92, YAP, Alu insersiyonu, genetik uzaklık, insan evrimi, Polymorphism, ACE, APO, A25, PV92, YAP, Alu insertion, Genetic Distance, Human Evolution
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, beş polimorfik alu insersiyonu (YAP, ACE, A25, PV92, APO ) Anadolu Türk populasyonunda ve kısmen de iki Sicilya populasyonunda incelenmiştir. Alu insersiyonlanmn 7SL RNA' dan türedikleri ve başlangıçta hiç bulunmadıkları varsayılmaktadır. Bu çalışmada YAP elementinin frekansı Türkiye için 6.9%, Sciacca (bat Sicilya) için 22% ve Troina (doğu Sicilya) için 16% olarak hesaplanmıştır. Diğer alu insersiyonlanmn frekansları ACE için 0.345, APO için 0.955, PV92 için 0.175 ve A25 için 0.03 bulunmuştur. Ayrıca her lokusun Hardy- Weinberg dengesine uyup uymadığı test edilmiş ve bütün lokuslann heterozigot eksikliğinden dolayı sapma gösterdiği belirlenmiştir.. Daha önce 34 populasyon için yapılan bir çalışmanın verileri bu çalışmanın sonuçlan ile birleştirilerek populasyonlar arasındaki genetik uzaklıklar hesaplanmıştır. Ayrıca bu değerlerden yararlanarak evrim ağacı çizilmiş, Türkiye'nin Avrupa toplumları ve Birleşik Arap Emirlikleri ile aynı gruba düştüğü ve en düşük genetik uzaklıkların bu gruba ait populasyonlar arasında olduğu görülmüştür. Populasyonlarm genetik yakınlıklarım üç boyutlu düzlemde görebilmek için Principal Component Analizi yapılmış ve populasyonlarm ağaçtaki gibi gruplandığı görülmüştür. Populasyonlan ayırmada en etkili lokuslann ACE, PV92 ve A25 olduğu tesbit edilmiştir. Averaj heterozigotluk değerleri her populasyon için hesaplanmış ve“heterozygosity vs. distance from centroid”grafiği çizilerek populasyonlann geçmişteki büyüklükleri ve/veya tecrübe ettikleri gen akışı tahmin edilmeye çalışılmıştır. Beklenenin aksine en düşük heterozigotluk yani en az gen akışı ve/veya geçmişteki en düşük populasyon büyüklüğü Anadolu Türk populasyonu için bulunmuştur. Ancak bu sonucun daha iyi örneklemenin yapıldığı ve daha çok lokusun çalışıldığı yeni araştırmalarla test edilmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In the present study, five human specific alu insertion polymorphisms; YAP, ACE, A25, PV92, APO were examined in Anatolian Turkish population and partially in two Sicillian populations. The alu insertions are thougth to have arisen from the 7SL RNA by retroposition and the ancestral situation is hypotethically the absence of the alu element. The frequencies of YAP element was found to be 0.069, 0.23, 0.17 for Turkish, Sciacca and Troina populations, respectively. The frequencies of other alu insertions in Anatolian Turkish population were; 0.345, 0.03, 0.955, 0.175 for ACE, A25, APO and PV92, respectively. All systems were deviated from the Hardy- Weinberg equilibrium due to the deficiency in heterozygotes.. By combining the results of a previous study which was carried on 34 populations from all over the world with these data, the genetic distances between each pair of populations were calculated. The neighbour-joining tree was constructed, as expected Turkey positioned in a group composed of European populations and United Arab Emirates. The lowest genetic distances were observed between the populations of this branch of the tree. The principal component analysis was performed and same pattern of population groupings was obtained. The most discriminative markers for the differentiation of the populations were found to be ACE, PV92 and A25. The heterozygosity vs. distance from centroid graph was plotted and surprisingly the lowest heterozygosity value was observed in Anatolian Turkish population which may have a meaning of low effective population size and/or less gene flow.