Machinability and tool databases with automatic tool selection modüle for a desktop turning cad/cam package
Masa üstü tornalama cad/cam paketi için otomatik takım seçim modülü içeren işlenebilirlik ve kesici takım veritabanları
  1. Tez No: 75667
  2. Yazar: FERRUH ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ANLAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İşlenebilirlik, Otomatik Takım Seçimi, İşlenebilirlik Veritabanı, Kesici Takım Veritabanı, Bilgisayar Destekli Üretim Planı, Bilgisayar Destekli Tasanm ve Üretim. VI, Machinability, Automatic Tool Selection, Machinability Database, Tool Database, CAPP, CAD/CAM IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
oz MASA ÜSTÜ TORNALAMA CAD/CAM PAKETİ İÇİN OTOMATİK TAKIM SEÇİM MODÜLÜ İÇEREN İŞLENEBİLİRLİK VE KESİCİ TAKIM VERİTAB ANLARI Öztürk, Ferruh Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Anlağan Haziran 1998, 179 sayfa Bu çalışmanın amacı tornalama CAD/CAM paketi için işlenebilirlik ve kesici takım seçim veritabanlan geliştirmektir. Bu çalışma sadece veritabanlarmı içermez, aynı zamanda herhangibir dönel işparçası için otomatik kesici takım seçimini takınım işparçasına çarpma ihtimalini de değerlendirerek gerçekleştirir. İş parçası herhangi bir iç ve/veya dış profil şeklinde olabilir. Burada kullanılan kesici takım terimi, kesici ucu ve kesici ucun bağlandığı kateri ifade etmektedir. Bu amaçla geliştirilen sistem üç ana modülden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; tanımlanan geometriyi okuma ve çizme modülü, işlenebilirlik modülü, kesici takım veritabanı ve kesici takım seçim modülleridir.Seçilen iş parçası malzeme tipine göre, iş parçasını verimli olarak işlemek için gerekli olan işleme bilgileri, işlenebilirlik modülü tarafından belirlenir. Bunlar kesme hızı, ilerleme miktarı, paso miktarı vs.' dir. Daha sonra bu bilgiler proses planlama ve NC kodlan çıkarma modülleri tarafından kullanılır. Geometri okuma ve çizme modülü tarafından oluşturulan veri dosyalan ve kesici takımlann veri tabanındaki ISO kodlan takım seçim modülünde kullanılır. İşlenecek olan dönel parça geometrisine uygun kesici takımlar, işleme esnasında takımın iş parçasına çarpıp çarpmayacağı analiz edildikten sonra belirlenir. Belirli bir iş parçası için seçilen kesici takımlara plan açılarının (kesici uçta tanımlı açı) büyüklüğüne göre öncelik verilir. AutoTURN'de parça tanımlama modülü tarafından, tanımlanan şeklin, ölçü ve toleranslan ile birlikte Autocad'den teknik çizimini almak için Script dosyası oluşturulur. Bu çalışmada, AutoTURN'ün bu bölümü değiştirilmiş ve geliştirilmiştir. Oluşturulan yeni Script dosyası ile ölçü ve toleranslan ile birlikte iç geometriyi çizdirme ve hatta kesit tarama işlemi gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MACHINABILITY AND TOOL DATABASES WITH AUTOMATIC TOOL SELECTION MODULE FOR A DESKTOP TURNING CAD/CAM PACKAGE Öztürk, Ferruh M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ömer Anlağan June 1998, 179 pages The aim of the present study is to develop machinability and tool databases for a desktop turning CAD/CAM package. This study includes not only databases but also have automatic tool selection capability for any rotational workpiece by considering the tool collision possibility. The workpiece may have any type of external and internal profile. Tool considered herein consists of a holder and an insert. The system developed for this purpose includes three main modules. These are geometry reading and drawing module, machinability module, tool database and tool selection module, respectively. According to the selected workpiece material type, machinability module determines the machining conditions to machine the workpiece efficiently. These are 111cutting speed, feedrate, depth of cut, etc. Then they are used in the process planning and NC code generation module. Data files prepared by the geometry reading and drawing module and ISO codes of the tools from tool database are used by the tool selection module. After analyzing the machining profile against tool collision, the system selects and recommends cutting tools that are suitable to machine the defined rotational part geometry. Selected tools for a given workpiece are listed in an order such that tools with greater plan angle (angle defined on an insert ) are given higher priority. In part definition module of AutoTURN, script file is generated to get hardcopy of the defined geometry in Autocad with dimensions and tolerances on it. In this study, this part of the AutoTURN is modified and improved. By using new Script file, the drawing of the internal geometry with dimensions and tolerances and also hatching of the cross-section can be obtained.