Psikolojik sermayenin örgütsel intikama etkisinde liderlik tarzlarının aracılık rolü
The mediating role of leadership styles in the effect of psychological capital on organizational revenge
- Tez No: 756724
- Danışmanlar: PROF. DR. AGÂH SİNAN ÜNSAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sermaye, Liderlik, Örgütsel İntikam, Aracı etkisi, Psychological Capital, Leadership, Organizational Revenge, Mediator effect
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Psikolojik sermaye, mevcut kaynaklarla ulaşabilecek örgütsel hedeflere ilişkin veya kişinin kendi değerlerine, hedeflerine ilişkin gerçekçi bir değerlendirmeye sahip olan ve olumlu bir bakış açısını sürdüren ekip için ve bireysel olarak olumlu bir etkisi öngörülmektedir. Öz-yeterlilik, umut, iyimserlik ve dayanıklılık ile karakterize edilen kişilerin, liderlerinin iyimser olarak daha uyumlu bir ortam oluşturabilmektedir. Liderlik, örgütte ki izleyicilerini, takımlarını uygulamalarını nasıl ve ne yapması gerektiğine dair çevresindekileri etkileyerek onlara rol model olma ve onlara ilham vererek örgüt amaçlarını gerçekleştirmek için ortak ve bireysel hareket ederek bu süreci başarıyla yöneten kişidir. Bu çalışmanın amacı, akademisyenlerin karılaştığı örgütsel intikam davranışını ve onların bu duruma karşı gösterdiği direnç durumunu ölçerek ast ve üst kısımlarda ki liderlik davranışını ölçmek bunun hangi durumlarda ortaya çıktığını belirlemektir. Bu çalışmanın evreni Trakya yarımadasında görev yapan akademisyenlerdir. Örneklem ise rasgele seçilen Trakya Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi akademik personelidir. Araştırma yapılan üniversitelerde elektronik ortamda toplam 411 kişiye anket uygulanmış olup, yetersiz ve yanlış cevaplamalardan dolayı anket formları sebebiyle toplam 394 anket analize dâhil edilmiş ve örneklemi oluşturmaktadır. Bu anket çalışması SPSS ve AMOS programları ile değerlendirilmiştir. Sosyo demografik değişkenlere göre incelenmiş ve aracı değişken etkileri incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, psikolojik sermayenin iyimserlik alt boyutunun örgütsel intikam üzerindeki etkisinde liderliğin“kısmi aracılık”rolüne sahip olduğu, psikolojik sermayenin umut alt boyutunun örgütsel intikam üzerindeki etkisinde liderliğin“tam aracılık”rolüne sahip olduğu ve psikolojik sermayenin öz yeterlilik alt boyutunun örgütsel intikam üzerindeki etkisinde liderliğin“tam aracılık”rolüne sahip olduğu, görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Psychological capital is predicted to have a positive effect for the team and individual who have a realistic evaluation of the organizational goals that can be achieved with the available resources or the individual's own values and goals and maintain a positive perspective. People who are characterized by self-efficacy, hope, optimism, and resilience are able to create a more harmonious environment where their leaders are optimistic. Leadership is the person who successfully manages this process by acting jointly and individually in order to achieve the goals of the organization by influencing the followers in the organization, the teams, how and what he should do, being a role model for them and inspiring them. The aim of this study is to measure the organizational revenge behavior of academics and their resistance to this situation, to measure the leadership behavior of subordinates and superiors, to determine in which situations this occurs. The universe of this study is the academicians working in the Thrace peninsula. The sample is randomly selected academic staff of Trakya University, Kırklareli University and Namık Kemal University. A total of 411 questionnaires were applied to 411 people in the universities where the research was conducted, and a total of 394 questionnaires were included in the analysis due to insufficient and incorrect answers and constitute the sample. This survey study was evaluated with SPSS and AMOS programs. It was examined according to socio-demographic variables and the effects of mediating variables were examined. As a result of the research, it was found that leadership has a“partial mediation”role in the effect of the optimism sub-dimension of psychological capital on organizational revenge, that the leadership has a“full mediation”role in the effect of the hope sub-dimension of psychological capital on organizational revenge, and that the leadership has a“full mediation”role in the effect of the psychological capital's self-efficacy sub-dimension on organizational revenge. It has been seen that it has the role of“full mediator”.