Ortak barınmadan birlikte yaşama kuşaklararası diyalog ortamı: Eskişehir için mekânsal bir öneri
From CoHousing to Co-Living, an intergenerational dialogue environment: A spatial proposal for eskişehir
  1. Tez No: 756747
  2. Yazar: OZAN PEKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM UÇAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Geriatri, İç Mimari ve Dekorasyon, Geriatrics, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Birlikte yaşam, İleri yaş yetişkinlik, Genç yetişkinlik, Yeniden işlevlendirme, Co-living, Older adulthood, Young adulthood, Adaptive reuse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmasında, değişen gündelik hayat pratikleri bağlamında, bu sürecin aile, yaşlılık, genç yetişkinlik ve iş hayatındaki değişimlerin tarihsel bir süreç ekseninde aktarılarak birlikte yaşam çerçevesi içerisinde ileri yaş yetişkinler ve genç yetişkinlerin beraber yaşayabilecekleri bir mekân tasarımı önerisinde bulunmak amaçlanmıştır. Bu kapsamda tezin giriş bölümünde; araştırma yöntemi, kapsam ve sınırlılıklar aktarıldıktan sonra, birinci bölümde, ailenin yapısının değişimi ve çekirdek ailenin ortaya çıkışıyla konutun nasıl yeniden şekillendiği üzerinde durulmuştur. Devamında, birlikte yaşam kavramının ortaya çıkışı, çıkış süreçleri ve motivasyonları aktarılarak yakın tarihte ortaya çıkan birlikte yaşam konseptleri örnekleri ile birlikte verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde kullanıcı profillerinin nasıl belirlendiğine ilişkin ilgili kavramlar aktarılmış ve istatistiki verilerle desteklenerek söz konusu profillerin nasıl bir araya geldikleri ortay konmuştur. Benzer durumlar sunularak bu profillerin birbirleri ile ilgili etkileşimlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise önerilecek mekân ile ilgili izlenecek tasarım yaklaşımı aktarılmıştır. Bu bağlamda yeniden işlevlendirme üzerinde durulmuş, kullanıcıların özellikleri göz önünde bulundurularak organizasyon ve fonksiyonlar şemalarla verilmiştir. Tasarım yaklaşımı kapsamında kullanıcılar için bir mobilya önerisinde de bulunulmuştur. Sonuç bölümünde ise tez çalışması kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda çıkarımlar aktarılarak bu çalışmada değinilmemiş ya da çalışmanın kapsamı ve sınırlılıkları gereği çalışmanın dışında kalmış olan noktalar belirtilerek gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to propose a space design in which older adults and young adults can live together within the framework of co-living by conveying the changes in family, old age, young adulthood and business life in the context of changing daily life practices. In this content, in the introduction part of the thesis: After explaining the research method, scope and limitations, in the first part, the change in the structure of the family and how the house was reshaped with the emergence of the nuclear family were emphasized. In the following, the emergence of the concept of co-living, its origin processes and motivations are given together with examples of the concepts of co-living that have emerged recently. In the second part of the study, related concepts related to how user profiles are determined and supported by statistical data, how these profiles come together is revealed. By presenting similar cases, the interactions of these profiles with each other are mentioned. In the third part, the design approach to be followed for the proposed space is explained. In this content, adaptive reuse is emphasized, organization and functions are given with diagrams, taking into account the characteristics of the users. Within the scope of the design approach, a furniture proposal was made for the users. In the conclusion part, inferences were conveyed in line with the data obtained within the scope of the thesis study and suggestions were made for future studies by specifying the points that were not mentioned in this study or were excluded from the study due to the scope and limitations of the study.