A Quantitative approach for analysing motivational factors; and its application
Motivasyonu etkileyen faktörlerin kantitatif analizi ve uygulamaları
  1. Tez No: 75677
  2. Yazar: AYŞEN GERÇEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Motivation, Motivation Theories, Content Analysis, Analytic Hierarchy Process. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
öz MOTİVASYONU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN KANTİTATİF ANALİZİ VE UYGULAMALARI GERÇEKER, Ayşen Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Canan SÜMER Eylül, 1998, 149 sayfa Toplam Kalite Yönetiminin geniş anlamıyla kullanıldığı günümüz şirketlerinde çalışanların şirket ortağı (paydaş) olarak görüldüğü bir yapı mevcuttur. Bu nedenle çalışanların memnuniyet ve tatmini şirket yönetiminin temel amaçlarından biri haline gelmektedir. Bu bağlamda, çalışanların motivasyonunu arttırmaya yönelik önceden belirli bir bütçenin motivasyonu etkileyen farklı faktörler için optimum dağılımı yapılmışta. Motivasyonu etkileyen faktörlerin belirlenmesi için“İçerik Analizi”yöntemi kullanılmış, daha sonra her faktör için bütçe dağdım katsayılarını belirlemek amacıyla“Analitik Hiyerarşi Süreci”yöntemi kullanılmıştır. Analiz mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için ayrı ayrı yapılmıştır. Çalışmada motivasyon kuramları tartışılmış ve sonuç olarak konu ile ilgili daha sonraki çalışmalar ve modelin sürekli kullanımı ile sürekli iyileştirme sağlanmasına yönelik fikirler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A QUANTITATIVE APPROACH FOR ANALYSING MOTIVATIONAL FACTORS; AND ITS APPLICATION GERÇEKER, Aysen M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan ÇİLİNGİR Co. Supervisor: Assistant. Prof. Dr. Canan SÜMER September 1998, 149 pages In organisations of today where Total Quality Management techniques are being extensively used, the employees are seen as the stakeholders of the company, therefore motivation and satisfaction of workers is one of the main aims of the management. In this context, the optimal allocation of a predetermined amount of budget among different motivational factors was proposed for a private company.“Content Analysis Technique”was used in order to determine the factors that affect the motivational level of employees; in the company, then a model based on“Analytic Hierarchy Process (AHP)”was utilised to determine the budget allocation coefficients for each factor.“Expert Choice”software was used for application of the AHP model. The analysis was conducted for the white and blue collared employees separately 111This study proposes optimum budget allocation coefficients in order to enable the company management to increase the motivational level of the employees. Motivational theories are discussed and remarks have been made about potential and possible expansions of the study and continuous use of the model within the company to get continuous improvement in this area.