Preparation and characterization of polyvinylpyrrolidone membranes
Polivinilpirolidon membranların hazırlanması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 75678
  2. Yazar: AYLİN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polyvinylpyrrolidone, poly(N-vinyl-2-pyrrolidone-co-vinyl acetate), hydrogel, equilibrium water content, free water content. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
öz POLİVİNİLPÎROLİDON MEMBRANLARIN HAZIRLANMASI VE KARAKTERİZASYONU Çelik, Aylin M. S., Polimer Bilimi ve Teknolijisi Ana Bilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Haziran 1998, 73 sayfa Polivinilpirolidon (PVP) antijenik ve toksik olmayan ve aynı zamanda çok yüksek uyumluluğu olan bir polimerdir. Bu sebeple genellikle farmasetûk uygulamalarda çoğunlukla PVP j elleri veya PVP komplekslerinin çözeltileri olarak kullanılırlar. Bu çalışmada polivinilpirolidon (PVP) membranlann yara örtü materyali olarak hazırlanması irdelenmiştir. Membranlar PVP homopolimeri ya da vinil asetat (PVP- co-VAc) kopolimerleri ile amonyum persülfat (APS) başlaücı ve etilen glikol dimetakrilat (EGDMA) veya N,N-metilenbisakrilamit (BIS) çaprazbağlayıcı kullanılarak hazırlanmıştır. Örneklerin denge halindeki su miktarları 37°C'de gravimetrik şişme deneyleri ile belirlenmiştir. Mekanik özellikler çekme ve basma modlan olarak çalışılmış ve elastik modül, kopma mukavemeti ve kopmadaki uzama değerleri belirlenmiştir. vDeğişik kompozisyonlardaki örneklerin kimyasal yapılan kızılötesi ışınlan spektroskopisi ile tayin edilmiştir. Termal özellikler, taramalı diferansiyel kalorimetre (DSC) ile çalışılmış ve serbest su içeriği DSC termogramlanndan hesaplanmıştır. Hidrojel matrikslerden model protein olarak seçilmiş florasan izotayosayanat bağlı bovin serum albuminin (FITC-BSA) salınımı incelenmiştir. Çaprazbağlayıcı miktarlanndaki artışlar genel olarak dengedeki su miktarlannda azalmaya sebep olmuştur. Örneklerin mekanik özellikleri çaprazbağlayıcı tipi ve miktan ile değişim göstermektedir. Yüksek miktardaki APS ile birlikte yüksek miktardaki BIS kompozisyonu modül değerlerinde dikkate değer bir artış meydana getirmiştir. Diğer taraftan, PVP-co-VAc kopolimer örneğinde, PVP örneğine göre yüzde uzamada belirgin bir artış gözlenmiştir. Örneklerdeki serbest su içeriği plastisizer etkisi göstermiş ve yüzde uzamadaki artışı desteklemiştir. Salınım çalışmalan, hidrojel matriksler için düşük ve sabit salınım oranlan göstermiştir. Anahtar kelimeler. Polivinilpirolidon, polivinilpirolidon-ko-vinilasetat, hidrojel, denge su içeriği, serbest su içeriği. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREPARATION AND CHARACTERIZATION OF POLYVINYLPYRROLIDONE MEMBRANES ÇELİK, Aylin M. S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı June 1998, 73 pages Polyvinylpyrrolidone (PVP) is a nonantigenic and nontoxic polymer which also has very high biocompatibility. It is therefore widely used in pharmaceutical applications mostly as PVP gels or solutions of PVP complexes. In this study, preparation of PVP membranes as wound dressing materials was achieved. Membranes were prepared either as homopolymers of PVP or as its copolymers with vinyl acetate (PVP-co-Vac) by using ammonium persulfate (APS) as initiator and ethylenegycol dimethacrylate (EGDMA) or N,N-methylenebisacrylamide (BIS) as crosslinkers. The equilibrium water contents of samples were determined gravimetrically by swelling studies which were performed at 37°C. Mechanical properties were studied in tensile and compression modes and elastic modulus, stress at break and percent elongation values were determined. Chemical structures of the samples with different compositions were examined by Infrared Spectroscopy. inThermal properties were investigated by Differential Scanning Calorimetry (DSC) and free water contents were calculated from DSC thermograms. Release of a model protein, fluorescein isothiocyanate labeled bovine serum albumin (FITC-BSA) from the hydrogel matrices was studied. The equilibrium water content of the hydrogels generally decreased with increasing amount of crosslinkers. The changes in mechanical properties of membranes were effected by changing the types and amounts of crosslinkers. A noticeable increase in modulus was observed when higher amounts of BIS were used together with the high amounts of APS. In the case of copolymer, percent elongation was significantly higher than that of PVP. The free water content exhibits a plasticizer effect and contributes to the increase in elongation. Release studies revealed low and constant rates of release for FITC-BSA from the hydrogel matrices.