Anonim şirketler hukukunda şirket malvarlığının korunması
Maintenance of company assets in joint stock companies law
  1. Tez No: 756775
  2. Yazar: ÖZLEM AKINCI ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şirket Malvarlığının Korunması İlkesi, Anonim Şirketler, Kıta Avrupası Hukuku, Amerikan Hukuku, Maintenance of Company Assets Principle, Joint Stock Company, Continental Law, American Law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 535
Özet
Anonim şirketler, sermaye şirketlerinden biri olarak, pay sahiplerinin sınırlı sorumluluğu, kâr payı alma hakkı ve payı devretme kolaylığı nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir şirket türüdür. Anonim şirketlere katılmayı teşvik eden sınırlı sorumluluk imtiyazı, sorumluluğu yalnızca şirket tüzel kişiliği üzerinde bırakmıştır. Şirketin tüm menfaat sahiplerinin tek başvuru kaynağı şirket malvarlığ ıdır. Bu nedenle anonim şirket malvarlığının yasal olarak korunması gerekliliği hususu gündeme gelmiştir. Kıta Avrupası Hukuku ve ABD Hukuku, malvarlığının yasal olarak korunması gerekliliği konusunda kökten farklı yaklaşımlara sahiptir. Bu hususta farklı tarihi gelişimlere sahip olan Kıta Avrupası Hukuku ve ABD Hukuku, hukuk sistemlerinin gelişim aşamalarını ve bu hususa yaklaşımlarını incelemek, geleceğe yönelik bir bakış açısı kazanmak açısından önem arz etmektedir. Türk hukukunun da dahil olduğu Kıta Avrupası hukukunda, anonim şirketin malvarlığının yasal olarak korunması, şirketin tüm menfaat gruplarının korunmasına hizmet etmektedir. Anonim şirket malvarlığını yasal olarak korumaya yönelik olarak pek çok hüküm Türk hukukunda ve mehaz Alman ve İsviçre hukukunda yer almaktadır. Bu nedenle malvarlığını koruyan hükümlerin ve bu yöndeki yargı kararlarının incelenmesi, anonim şirketler hukukunda şirket malvarlığının korunması hususunun değerlendirilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Joint stock companies, as one of the capital companies, are a type of company that is frequently preferred due to the limited liability of the shareholders, the right to receive dividends and the ease of transferring the shares. The limited liability privilege, which encourages participation in joint stock companies, left the responsibility solely to the corporate legal entity. The sole source of reference for all stakeholders of the company is company assets. For this reason, the issue of legal protection of joint stock company assets has come to the agenda. Continental Law and American Law have radically different approaches to the need for legal protection of property. In this regard, it is important to examine the development stages and approaches of the Continental European Law and American Law systems, which have different historical developments, in terms of gaining a perspective for the future. In Continental European law, including Turkish law, the legal protection of a joint stock company's assets serves to protect all interest groups of the company. Many provisions regarding the legal protection of joint stock company assets are included in Turkish law and in German and Swiss law, which is of origin. For this reason, the examination of the provisions protecting the assets and the judicial decisions in this direction will enable the evaluation of the protection of company assets in joint stock companies law.