Subcontracting relationship between contractors and subcontractors in Turkish construction sector
Türk inşaat sektöründe alt yüklenici müteahhit ilişkisi
- Tez No: 75679
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: İnşaat Endüstrisi, Alt yüklenici kullanımı, Alt yükleniciler, Müteahhitler. IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 164
Özet
öz TÜRK İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ALT YÜKLENİCİ MÜTEAHHİT İLİŞKİSİ ÇEVİK, Abdulkadir Yüksek Lisans Tezi jnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Metin ARIKAN Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Talat BİRGÖNÜL Nisan 1998, 147 sayfa Bu tezde Türk inşaat sektöründe Alt Yüklenici-Müteahhit ilişkisi hakkında kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Alt yüklenici ve müteahhitin bakış açılarını yansıtan iki standart anket yardımı ile Türk inşaat sektöründe Alt yüklenici müteahhit ilişkisi hakkında derinlemesine bir analiz yapılmıştır. İncelemenin sonuçlan ; Müteahhitin bakış açısından, iş alma pratiği, kontrol, koordinasyon ve farklı değişkenlerin etkisinde sorunların çözülmesi, yapım sürecinde taşeronun icrası, alt yüklenici kullanma oranı gibi fonksiyonlara bağlı olarak, alt yüklenicinin bakış açısından ise, iş alma pratiği, müteahhit firmanın finans politikası »kontrol, koordinasyon ve farklı değişkenlerin etkisinde sorunların çözülmesi, ikincil alt yüklenicilere iş devri gibi fonksiyonlara bağlı olarak ortaya konmuştur. Bu çalışma Türk inşaat sektöründe alt yüklenici müteahhit ilişkisinin şipşak fotoğrafı olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBCONTRACTING RELATIONSHIP BETWEEN SUBCONTRACTORS AND CONTRACTORS IN TURKISH CONSTRUCTION SECTOR. ÇEVİK, Abdulkadir M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Metin ARIKAN Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL April 1998, 147 pages This study is a comprehensive survey about subcontracting relationship between subcontractors and contractors in Turkish construction sector. An in-depth analysis of subcontracting relationship between subcontractors and contractors in Turkish construction sector was made by two structured questionnaires, one reflecting the subcontractors' viewpoint,the other reflecting the contractors' viewpoint. From the contractors' viewpoint the result of the survey is determined as functions of bidding practice, control, coordination and conflict resolution in terms of various variables, the subcontractor in the execution of the construction process, extent of subcontracting. From the subcontractor's viewpoint the result of the survey is determined as functions of bidding practice, financial policy of the contracting firm, control, coordination, conflict resolution in terms of various variables., further subcontracting. The study can be considered as a snapshot of subcontracting relationship between subcontractors and contractors in Turkish construction sector. Keywords : Construction industry, Subcontracting, Contractors, Subcontractors. m