Evaluation of the subcontracting system in Turkey
Türkiye'deki taşeronluk sisteminin değerlendirilmesi
- Tez No: 75851
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Taşeronluk, Taşeron firmalar, Müteahhitler, Taşeron seçimi, Subcontracting, Subcontractors, General Contractors, Subcontract Awarding
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Taşeronluk sistemi, diğer bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, Türk İnşaat Sektöründe de vazgeçilmez temel bir unsurdur. Bu tezin amacı, Türkiye'deki taşeronluk sistemi ile taşeron firmalar hakkında detaylı bir inceleme yapmaktır. Gerçekleştirilen çalışma, müteahhit firmalarla yapılan karşılıklı görüşmeler ve taşeron firmalara uygulanan anketler sonucunda elde edilen verilere dayanmaktadır. Anket çalışması için Türkiye'de herhangi bir bölge özel olarak seçilmemiştir. Kullanılan her iki yöntemin, sistem içindeki uygulamaları belirlemesi ve taraflar arasındaki ilişkileri tanımlaması amaçlanmıştır. Sonuçlar, her iki tarafın (müteahhit ve taşeron firma) görüşleri dikkate alınarak elde edilmiştir. Türkiye'deki taşeron firmaların yeterli derecede uzmanlık alanlarına sahip olmadığı bu çalışma sonucunda elde edilen sonuçlar arasında yer almaktadır. Bu durum sistem içinde karşılaşılabilecekönemli olumsuzluklardan biridir, çünkü sistem içinde yeterli sayıda uzman firmayla çalışılmaması yapılan işlerin düşük kalitede olmasına yol açmaktadır. Türkiye'deki taşeron şirketlerin çoğu, yüksek kar oranlan ve işveren ile birebir ilişki içinde olabilme isteği sebeplerinden dolayı projelerde müteahhit firma olarak çalışmayı tercih etmektedir. Elde edilen başka bir önemli sonuç ise, Türk Taşeronluk Sisteminin çoğunlukla kişisel ilişkiler üzerine kurulmuş olmasıdır. Taraflar arasındaki karşılıklı güven ve şirketlerin daha önceden beraber çalışmış olmaları taşeron seçimi aşamasında önemli rol oynamaktadır. Diğer yandan, bu ilişkilerin yol açtığı sözlü anlaşmaların kullanılması proje süresince karşılaşılabilecek sorunların sebeplerinden biri olmaktadır. Sonuç olarak sistem içindeki taşeronların daha uzman ve tecrübeli bir profile sahip olabilmeleri için Türkiye'deki Taşeronluk Sisteminin yeniden yapılanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Subcontracting is the fundamental element of the Turkish construction sector as it is in all other countries. The aim of this thesis is to provide an insight view about the subcontracting system and the subcontractors in Turkey. The study is based on the data gathered by the personal interviews that are held with the general contractors and by the survey that is conducted among the subcontractors. No specific region in Turkey is selected for the survey. Both of the methods used in this research aim to specify the applications of the system and to outline the relationship between the parties. The conclusions are derived according to the viewpoints of the two parties, namely the subcontractors and the general contractors. As a result, it is found out that most of the subcontractors in Turkey are not highly specialized. This is one of the disadvantages encountered in the system because working with unspecialized companies leads to lower quality standards in the executed mworks. Most of the subcontracting companies in Turkey prefer to undertake projects as general contractors. Higher profit margin, and being in direct relation with the owner/client are the governing factors in making this preference. It is also found out that the subcontracting system in Turkey is highly based on the personal relationship between the parties. Mutual trust and having worked together previously are the effective factors that are taken into account for the subcontract awarding practices. On the other hand, it is observed that the widely usage of oral agreements constitutes one of the important reasons for having legal disputes encountered during the project life. It has been further concluded that the subcontracting system in Turkey must be restructured in order to achieve a more specialized and experienced profile of the employed subcontractors.