Application of the finite difference beam propagation method to optical structures
Sonlu farklı demet yayılım yönteminin optik yapılarda uygulanması
  1. Tez No: 75680
  2. Yazar: ALPER UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL TURHAN SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beam Propagation Method, Photonic Integrated Circuits, Y-branchs, Taper Structure, Coupler Structure. m
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz SONLU FARKLAR DEMET YAYILIM YÖNTEMİNİN OPTİK YAPILARDA UYGULAMASI Alper Uğur Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Gönül Turhan Sayan Temmuz 1998, 66 sayfa Bu tezde, Crank-Nicholson tekniğine dayanan örtük sonlu farklar demet yayılım yöntemi gerçekleştirildi ve bir doğru kılavuzu, bir bağlaştıncı, bir Y-kollu, ve birde incelen yapıların demet yayılımlarının çözümlenmesinde kullanıldı. Doğru kılavuzu çözümlemesinde, giriş örneği olarak tipik sayısal parametreler saptandı. Aynı zamanda sayısal yöntemin güvenilirliği incelendi. Bağlaştıncı yapı çözümlemesinde, bağlaştırıcının iki kollan arasındaki güç değişimi incelendi, ve sonuçlar analitik çözümlerle karşılaştınldı. Y-kollu yapı çözümlemesinde, iki çıkış kolu arasindaki açıdan kaynaklanan yayılım kayıpları hesaplandı. Yapının alan bölünme özelliği incelendi ve sonuçlar analitik çözümlerle karşılaştınldı. Doğrusal incelen yapıda, güç kayıplan ve değişik incelen yapı uzunlukları için güç aktanmındaki değişmeler bulundu ve analitik çözümlerle karşılaştınldı. Bütün yapılar için artı z yönünde Gauss demetinin değişimi elde edildi. Anahtar Kelimeler. Demet Yayılım Yöntemi, Fotonik Tümleşik Devre, Y-Kollan, İncelen Yapılar, Bağlaştıncı Yapılar. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF THE FINITE DIFFERENCE BEAM PROPAGATION METHOD TO OPTICAL STRUCTURES Alper Uğur M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Gönül Turhan Sayan July 1998, 66 pages In this thesis, implicit finite difference beam propagation method based on Crank-Nicholson technique is implemented and used to analyze the beam propagation in a straight waveguide, a coupler, a Y-branched and a linear taper structure. In straight waveguide analysis, typical numerical parameters are established as an introductory example. Also reliability of the method is examined. In coupler structure analysis, the power exchange between two arms of the coupler is examined and results are compared with the analytical solutions. In the Y-branched structure, the radiation loss due to the angle between two output arms is calculated, field division characteristics of the structure are investigated and the numerical results are compared with analytical solutions. In linear taper structure, the power loss and the variation of power transfer for different taper lengths is investigated and compared with analytic solutions. For all structures, the Gaussian beam evolution in the positive z-direction is obtained.