An investigation about feeding of nodular cast iron
Küresel grafitli dökme demir (KGDD) besleyicisi hakkında bir araştırma
- Tez No: 75681
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küresel grafitli dökme demir, basınç dengeleyici besleyici sistemi, kör besleyici, açık besleyici
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Basınç dengeleyici besleyici tasarımı, genleşme basıncından yararlanmak için kör besleyiciye gerek duyar, aksi halde ikincil çekinti hataları oluşabilir. Ek olarak, açık besleyicilerin üzerinde katı bir katman oluşması nedeniyle besleyicilerin üzerinde atmosfer basıncı ortadan kalkar ve besleyicinin içerisinde sıvı halde çekme sırasında vakum etkisi ortaya çıkar, bu duruma bağlı olarak döküm parçasındabirincil (sıvı) çekinti hatalarına da rastlanılabilir. Buna karşın bazı küresel grafitli dökme demir dökümlerin, üretim ve tasarım koşullarına bağlı olarak açık besleyicilerle üretilmeleri gerekebilir. Bu çalışmamız, açık besleyicilerin bir kapak kullanımıyla basınç dengeleyici besleyici sistemine uyarlanmasını amaçlamaktadır. Böylece, döküm parçasının sağlamlığı döküm verimliliği düşürülmeksizin güvence altına alınabilir.
Özet (Çeviri)
Pressure relief risering system necessitates blind risers to be able to utilize expansion pressure, otherwise, secondary shrinkage defects may occur. In addition, liquid (primary) shrinkage defect can also be seen with open riser, because its top develops a solid layer which, in turn, prevents atmospheric pressure so 'vacuum effect' becomes inside the riser. This danger increases with decreasing riser size. However, some amount of nodular iron castings have to be produced by using open 111feeders ( risers ) because of some manufacturing necessities. Our study aims to adapt the open riser for the pressure relief risering system by using a cover on the open riser. Therefore, soundness of casting can be guaranteed without decrease in casting efficiency.Keywords : Nodular iron, pressure relief risering system, blind riser, open riser.