Hastanelerde insan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel bağlılığa etkisi: Pandemi sürecinde özel hastanelerde çalışan hemşireler üzerine bir araştırma
Human resources management practices in hospitals and its effect on organizational commitment: A study on nurses working in private hospitals during the pandemic process
  1. Tez No: 756824
  2. Yazar: BİLHAN TOMBUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ERENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Sağlık Kuruluşları, Hastaneler, Human Resources Management Practices, Organizational Commitment, Health Institutions, Hospitals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünya Sağlık Örgütü tarafından“dünyanın sağlığına kavuşmasında kilit sağlık çalışanı”olarak belirtilen hemşireler fazla mesai, uzun çalışma saatleri, sağlığını kaybetme, ailesinden ayrı kalma, yeterince dinlenememe, yetersiz özlük hakları ve aşırı iş yüküne bağlı stres ile tükenmişlik sendromu dahil olmak üzere birçok sorunlarına rağmen özveri ile mesleklerini yapmaya devam etmektedirler. Özellikle pandemi sürecinde değerleri tartışmasız bir kez daha öne çıkan Hemşireler örgütsel adalet, profesyonel değil yardımcı sağlık personeli gibi görülerek sürdürülen davranışlar, insan kaynakları uygulamalarının yeterince motive edici olmaması örgütsel bağlılıklarını da etkileyebilmektedir. Kısaca, çalışan personelin örgüte olan bağlılığının gücünü ifade eden Örgütsel Bağlılığın; devam, normatif ve duygusal olmak üzere üç farklı kapsamı bulunmaktadır. Pandemi öncesi örgütsel bağlılığını etkileyen ve çözüm bekleyen birçok sorunu bulunan hemşirelerin pandemi süreci ile birlikte bu sorunların katlanarak arttığı görülmektedir. Çözüm çabaları ise yetersiz kalmaktadır. Örgütsel bağlılığı sağlama konusunda yürütülen çalışmaları, Pandemi sürecinin etkilerini de dikkate alarak ortaya koymak ve bu sürecin çalışanlar için ortaya çıkardığı bütün sorunları yaşamakta olan hemşirelerin örgütsel bağlılık konusunda düşüncelerini belirleyerek bu konudaki çalışmalara katkı sağlamak hedeflenmiştir. Temel Araştırma Sorusu: Özel hastanelerde insan kaynakları uygulamalarının yetersizliğini ve özellikle bu uygulamaların pandemi sürecinin şartlarına göre uyum sağlamaması hemşirelerin örgütsel bağlılığını olumsuz yönde etkilemektedir? şeklinde belirlenmiştir. Bu temel soru kapsamında kapsamlı bir literatür çalışması yapılarak bilgi ve belgeler toplanmış, tasnif edilmiş, çalışmanın dayanacağı teorik yaklaşım belirlenmiş, çalışmanın teorik ve araştırma bölümünü kapsayacak şekilde içerik düzenlenmiş, araştırma yöntemi ve modeli üzerinde çalışılarak en uygun yöntem ve model ortaya konulmuş, araştırmanın sınırlılıkları, evren ve örneklem tespiti yapılmış, anket üzerinde araştırma yapılarak araştırma için en uygun sorular belirlenmiş, saha araştırması yapılarak veriler toplanmış ve analiz edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite many problems, including overtime, long working hours, loss of health, being separated from their families, not being able to rest enough, insufficient personal rights and stress due to excessive workload, and burnout syndrome, nurses, who are defined as“key health workers in the recovery of the world”by the World Health Organization, They continue to do their jobs with self-sacrifice. Nurses, whose values indisputably come to the fore once again, especially during the pandemic process, are organizational justice, behaviors that are maintained by being seen as auxiliary health personnel, not professional, and that human resources practices are not sufficiently motivating can also affect their organizational commitment. In short, Organizational Commitment, which expresses the strength of the bond that the employee feels towards the organization; It has three dimensions: affective, continuation, and normative. It is seen that these problems increase exponentially with the pandemic process of nurses who have many problems that affect their organizational commitment and waiting for a solution before the pandemic. Solution efforts, on the other hand, are insufficient. It is aimed to reveal the studies carried out on ensuring organizational commitment by taking into account the effects of the pandemic process and to contribute to the studies on this subject by determining the thoughts of the nurses, who are experiencing all the problems that this process has caused for the employees, on organizational commitment. Basic Research Question: Does the inadequacy of human resources practices in private hospitals and especially the inadequacy of these practices according to the conditions of the pandemic process negatively affect the organizational commitment of nurses? determined as. Within the scope of this basic question, a comprehensive literature study was carried out, information and documents were collected, classified, the theoretical approach on which the study would be based was determined, the content was organized to cover the theoretical and research part of the study, the most appropriate method and model was revealed by working on the research method and model, the limitations of the research, The universe and sample were determined, the most appropriate scale was determined for the research by conducting research on the scale, the data were collected and analyzed and evaluated by conducting field research.