Hate speech as an abuse of freedom of speech
İfade özgürlüğünün istismarı olarak nefret söylemi
  1. Tez No: 756879
  2. Yazar: RAHMİ UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İfade Özgürlüğü, Nefret Söylemi, Populizm, Suistimal, Freedom of Speech, Hate Speech, Populism, Abuse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Tez, ifade özgürlüğünün kötüye kullanılmasının gerçekliğini, bu bağlantının üç farklı - erken modern, modern ve yakın gelecek - anlatımıyla temalaştırıyor ve kötüye kullanımın sürekli olarak nasıl yeni görünümler kazandığını gösteriyor. İfade özgürlüğünün kötüye kullanılmasını, demagoji, ticarileştirme ve güvenlik kaygıları aracılığıyla populizmin, ifade özgürlüğünü yozlaştırarak nefret söylemine yol açması olarak tanımlıyorum. Bu noktada araştırma, nefret söyleminin artık belirli azınlıklara veya insanlara yönelik klasik hakaret ve küfür biçiminde ortaya çıkmadığını, bunun yerine demagojiden, ifade özgürlüğünün bir metaya indirgenmesinden, güvenlik politikalarının psikolojik baskısından ve korku kültüründen kaynaklandığını savunur. Araştırma, bu nefret söylemi formunu, ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması olarak adlandırır. Bunu yaparken karma yöntem araştırma şeklini kullanıyorum. Araştırmada ilk olarak Ken Russell'ın eleştirel filmi The Devils'i (1971) film çalışmalarının metinsel çözümleme yöntemiyle ele alıyorum. The Devils, parrhesia, iptal ve otosansür üçgeninin demagojik unsura açık bir şekilde odaklanması nedeniyle, filmin çağdaş bir bağlamda yeniden ele alınması ilginçtir. Daha sonra, çalışma yönünü, Dave Eggers'ın (2013) şeffaf bir toplum yaratma girişiminin ticarileştirme yoluyla ifade özgürlüğünün nasıl saptırılmasına yol açtığını detaylandıran romanı Circle'a çeviriyor. Romanı edebi analiz yoluyla inceliyorum. Sonraki bölümde ise çalışmada, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenlerle ilgili konuşmalarının eleştirel söylem analizi üzerinden güvenlik endişelerinin ve korkunun nefret söylemini nasıl meşrulaştırdığını tartışılıyor. Sonuç olarak tezde, popülizmin ifade özgürlüğünü nasıl yozlaştırdığını ve demagoji, ticarileştirme ve güvenlik kaygıları yoluyla nefret söylemine yol açtığını bir prizma içinde dile getiriyor, ve popülizmin sorunlarını liberal demokrasiyle ilişkilendirerek altını çiziyorum.
Özet (Çeviri)
The thesis thematises the actuality of abuse of free speech through three different – early modern, modern, and near-future – accounts of this nexus, demonstrating how the abuse continuously takes on new appearances. I initially define abuse of freedom of speech as hate speech in terms of corrupting free speech by populism through demagogy, commercialisation, and security concerns. I argue that hate speech no longer emerges in the classical form of insults and swears against particular minorities or people. Instead, it originates from demagogy, the reduction of free speech to a commodity, the psychological pressure of security politics, and the culture of fear. I name this form of hate speech the abuse of free speech. In doing this, I use mixed methods research. I firstly handle the critical film of Ken Russell's, the Devils (1971) through the textual analysis method of film studies. The Devils is interesting to reconsider in a contemporary context because of its explicit focus on the demagogic element in the nexus of parrhesia, cancellation, and self-censorship. Later, the study turns the Circle (2013), a novel by Dave Eggers, which elaborates on how the attempt at creating a transparent society causes the perversion of free speech through commercialisation. I examine the novel via literary analysis. In the next chapter, the study discusses how security concerns and fear legitimise hate speech through critical discourse analysis of former US President Donald Trump's speeches on immigrants. To conclude, I articulate, in a prism, how populism corrupts free speech and leads to hate speech through demagogy, commercialisation and security concerns, and I underline the problems of populism by associating them with liberal democracy.