Tiktok'ta nefret söyleminin ifade özgürlüğüne etkisi:fildişi sahili örneği
The impact of hate speech on freedom of expression on Tiktok:the case of ivory coast
  1. Tez No: 950628
  2. Yazar: AWA KONE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT AVŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İvory Coast, social media, freedom of expression, hate speech, TikTok
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya platformları giderek artan sayıda kullanıcı ve paylaşılan içerik ile toplumsal ilişkilerde etkin bir rol oynamaya başlamıştır. Bu platformlar hemen tüm toplumlarda yeni bir toplumsal ilişki modeli ortaya çıkarmış, geleneksel iletişim süreçlerinin niteliklerinde önemli dönüşümlere yol açmıştır. Ancak sosyal medya, iletişimi kolaylaştırma konusunda insanlığın önünü açarken, nefret ve yabancı düşmanlığı içeren yorumlar, siber taciz, telif hakkı ihlali ve kişisel verilerin paylaşılarak özel hayatın gizliliğinin tehlikeye atılması gibi olumsuzlukları ve suiistimalleri de beraberinde getirmiştir. Bu durum Fildişi Sahili gibi demokratik gelişme sürecini henüz tamamlayamamış toplumlarda etnik nefreti kışkırtıcı ve derinleştirici bir rol üstlenebilmektedir. Çalışmada, Fildişi Sahili'nde sosyal medyanın nefret söyleminin ifade özgürlüğünün ortaya konulabilmesine etkisi incelenmiştir. Örnek platform olarak da TikTok ele alınmıştır. Çünkü, bu mecra Fildişi Sahili'nde en yaygın ve etkili sosyal medya platformlarının başında gelmektedir. Bu amaçla Ağustos-Aralık 2024 tarihleri arasında paylaşılmış nefret söylemi içeren 352 paylaşımdan oluşan bir örneklem seçilmiş ve MAXQDA programı aracılığıyla içerik analizleri yapılmıştır. Sonuçta TikTok'un Fildişi Sahili'nde siyasi ve etnik nefret söylemini yaygınlaştırıcı rol oynadığı görülmüştür. Anahtar Kelime: Fildişi Sahili, sosyal medya, ifade özgürlüğü, nefret söylemi, TikTok.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of the Internet, social media platforms started to play an active role in social relations with an increasing number of users and shared content. These platforms created a new model of social relations in almost all societies and have led to significant transformations in the characteristics of traditional communication processes. However, while social media has paved the way for humanity in terms of facilitating communication, it has also brought negativities and abuses such as hateful and xenophobic comments, cyber harassment, copyright infringement, and the sharing of personal data and jeopardizing the privacy of private life. In societies like İvory Coast, which have not yet completed the democratic development process, this situation can play a role in inciting and deepening ethnic hatred. This study analyses the impact of hate speech on the freedom of expression on TikTok in İvory Coast. TikTok is taken as an example platform. Because this channel is one of the most widespread and effective social media platforms in İvory Coast. For this purpose, a sample of 352 posts containing hate speech shared between August and December 2024 was selected and content analyses were conducted through MAXQDA software. As a result, it was observed that TikTok played a role in popularizing political and ethnic hate speech in İvory Coast.