Kıdem tazminatı tahsilinde yaşanan problemler ve kıdem tazminatı fonu: İstanbul ili örneği
Problems experienced in severance pay collection and severance pay fund: The case of Istanbul province
  1. Tez No: 756888
  2. Yazar: FAZİLET İREM GÜR YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıdem Tazminatı, Tahsil Sorunları, Kıdem Tazminatı Ödenme Oranı, Kıdem Tazminatı Ödenmeme Sebepleri, Kıdem Tazminatı Fonu, Severance Pay, Collection Problems, Severance Pay Payment Rate, Reasons for Not Paying Severance Pay, Severance Pay Fund
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Kıdem tazminatı, Türk İş Hukukunda yer aldığı günden bu yana farklı kurumlarla ilişkilendirilmiş, muhtelif işlevleri bünyesinde barındırmış, çalışma hayatının daima önde gelen sorunlarından biri olmuştur. Bu durumun ortaya çıkmasında, Türkiye işgücü piyasalarının kendine özgü yapısı ve sosyal devlet anlayışının zayıflığı, çalışma hayatında yer alması gereken bazı kurumların yer almaması/eksik şekilde yer alması ve kimi popülist politikaların etkili olduğu söylenebilir. Kıdem tazminatının işçiler bakımından en problemli yanı, tahsilde yaşanan sorunlardır. Bu bakımdan kıdem tazminatı tahsilinde işçi kesimin yaşadığı problemlerin neler olduğu bu tezin konusunu oluşturmaktadır. Kıdem tazminatına hak kazandığı halde işçilerin ne kadarının kıdem tazminatını alabildiği, kıdem tazminatı alınamamasında etkili olan nedenlerin neler olduğu ve kıdem tazminatının fona devrine yönelik olarak işçi kesiminin tutumunun tespit edilmesi bu araştırmanın amacıdır. Kıdem tazminatı tahsilinde yaşanan sorunları tespit edebilmek amacıyla işini yeni kaybetmiş ve işsizlik sigortasına başvuruda bulunmuş kişilerle bir anket çalışması gerçekleştirilmiş, anketten elde edilen verilerin analiz edilmesinde frekans ve ki-kare bağımsızlık testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında yapılan anket çalışması ve analizler neticesinde kıdem tazminatı tahsilinde problemlerin devam ettiği tespit edilmiştir. Kıdem tazminatı konusunda yaşanan problemlere çözüm oluşturma noktasında kıdem tazminatının fona devrine, işçi kesiminin ağırlıklı olarak olumsuz ve karasız bir tutumda olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Severance pay has always been one of the leading problems of working life, which has been associated with different institutions, embodied various functions, since the day it took place in Turkish labor law. It can be said that the unique structure of the Turkish labor market and the weakness of the social state understanding, the absence/incomplete involvement of some institutions that should take place in the working life and some populist policies are effective in the emergence of this situation. The most problematic aspect of severance pay for workers is the problems experienced in collection. In this respect, the problems experienced by the workers in the collection of severance pay constitute the subject of this thesis. The aim of this research is to determine how many of the workers can receive severance pay even though they are entitled to severance pay, what are the effective reasons for not receiving severance pay, and to determine the attitude of the workers towards the transfer of severance pay to the fund. In order to determine the problems experienced in the collection of severance pay, a survey was conducted with people who had just lost their job and applied for unemployment insurance, and frequency and chi-square independence tests were used to analyze the data obtained from the survey. As a result of the survey and analysis conducted within the scope of the research, it has been determined that the problems in the collection of severance pay continue. It has been concluded that the transfer of the severance pay to the fund at the point of creating a solution to the problems experienced in the issue of severance pay, and that the workers' sector has a predominantly negative and indecisive attitude.