Grindability of microwave-heated ores
Cevherlerin mikrodalga ısıl işlemi sonrası öğütülebilirlikleri
- Tez No: 75692
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Öğütülebilirlik, Mikrodalga ile Isıtma, Kırılma Parametreleri. vı, Grindability, Microwave Heating, Breakage Parameters. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz CEVHERLERİN MİKRODALGA ISIL İŞLEMİ SONRASI ÖĞÜTÜLEBİLİRLİKLERİ Güngör, Alper Yüksek Lisans, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ümit Atalay Ocak 1998, 79 sayfa Isısal ön işlem, gerekli enerji miktarını azaltarak ve minerallerin serbestleşme derecesini artırarak boyut küçültmede yardımcı olur. Mikrodalganın minerallerin hızlı ve seçimli ısıtılmasında kullanılabileceğinin anlaşılması ile ısısal işlemler tekrar gündeme gelmiştir. Bu çalışmada mikrodalga enerjisi aracılığıyla ısı yardımlı öğütme irdelenmiştir. Bu amaçla Çayeli bakır yatağından alman değişik kimyasal içeriğe sahip üç numune ve Kef Kromit yatağından alınmış kromit numunesi kullanılmıştır. Mikrodalga enerjisinin etkisini görebilmek için; orjinal ve ısıtılmış numunelerin iş indeksleri, kırılma oranlan ve kırılma dağılımı fonksiyonları incelenmiştir. İş indeksi Standart Hardgrove öğütülebilirlik testi ile belirlenirken, kırılma oranlan ve kırılma dağılımı fonksiyonları bilyalı labaratuvar değirmeninde yapılan deneyler aracılığıyla belirlenmiştir. Isıtma gücü ve süresi ana parametreler olarak kullanılmıştır.Sonuçlar mikrodalga ile yapılan ısısal muamelenin öğütebilirlik üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRINDABILITY OF MICROWAVE-HEATED ORES Güngör, Alper M. Sc, Department of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ümit Atalay January 1998, 79 pages Thermal pretreatment can significantly improve industrial comminution operations by reducing energy requirements and increasing mineral liberation. Interest on thermal treatment has been renewed due to capabilities of microwave energy in promoting rapid and selective heating of different mineral phases. The assistance of thermal pretreatment prior to grinding by microwave heating is scrutinized in this study. For this purpose three samples with different chemical composition from Çayeli Copper deposit and Chromite sample from Kef Chromite deposit were used. To see the effect of microwave heating on ore; work index, breakage rate and breakage distribution functions of original and heat-treated samples were examined. Work Index determinations were carried out with standard Hardgrove grindability test while breakage rate and breakage distribution functions were determined from the outputs of experiments performed with a laboratory-size ball mill. Heating power and time were used as main parameters. inThe results show that heat treatment with microwave could only have very limited effect on grindability.