Experimental investigation of effects of cutting parameters of surface raughness in WEDM process
Bilgisayar sayısal denetimli tel erezyon tezgahında kesme parametrelerinin yüzey pürüzlülüğüne etkisinin deneysel incelenmesi
- Tez No: 75691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Wire electrical discharge machining, Surface roughness, Cutting parameters
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
öz TEL EROZYON İŞLEMİNDE KESME PARAMETRELERİNİN YÜZEY KALİTESİNE ETKİLERİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI Ozanözgü, Alp Mithat Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa ilhan Gökler Ocak 1998,185 sayfa Bu deneysel çalışmanın amacı; tel erozyon işleminde kesilecek parçanın yüzey kalitesini istenen değerde elde etmek için en uygun kesme ve ofset parametrelerini belirlemektir. Bu tez çalışmasında 30 mm, 60 mm, 80 mm kalınlığında 1040 çelik malzeme ve 30 mm, 60 mm kalınlıklarında 2379 ve 2738 çelik malzemeler ile bir dizi deneyler gerçekleştirilmiştir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi BİLTİR merkezinde bulunan“Sodick Mark XIA500 EDW”tel erozyon tezgahının değişik kesme ve ofset parametreleri kullanılarak, hazırlanan deney malzemelerinin kesimi yapılmıştır. Tel erozyon tezgahı ile işlenen deney parçalarının yüzey kalitesi ölçümleride yüzey pürüzlülüğünü ölçen bir alet kullanılarak gerçekleştirilmiştir. 1040, 2379, 2738 çelik malzemelerden hazırlanan deney parçalarının çeşitli kesme ve ofset parametreleri kombinasyonu ile kesilmesi sonucunda tablo ve grafikler hazırlanmıştır. Ayrıca, tel verozyon işlemi için maliyet hesabı analizleride gerçekleştirilmiştir. Bu tablo ve grafikler daha sonra, kesilecek parçalarda istenen yüzey kalitesini elde etmek ve kesim öncesi bir maliyet hesabı yapabilmek için gerekli tezgah parametrelerinin seçiminde kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Tel erozyon işlemi, Yüzey kalitesi, Kesme parametreleri vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTALINVESTIGATION OF EFFECTS OF CUTTTNG PARAMETERS ON SURFACE ROUGHNESS İN WIRE EDM PROCESS Ozanözgü, Alp Mithat M. Sc., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa ilhan Gökler January 1998,185 pages This experimental study aims to select the most suitable cutting and offset parameter combination for the WEDM process in order to get the desired surface roughness value for the machined workpieces. in this thesis, a series of experiments have been performed on the 1040 steel material with the thicknesses of 30 mm, 60 mm, 80 mm and 2379 and 2738 steel materials with the thicknesses of 30 mm and 60 mm. The prepared test specimens have been cut by using different cutting and offset parameter combinations of the“Sodick Mark XIA500 EDW”wire electrical discharge machine existing in the Middle East Technical University CAD/CAM/Robotics Center. The surface roughness of the testpieces have been measured by using a surface roughness measuring device. The related tables and charts have been prepared for 1040, 2379, iii2738 steel materials which have been machined by using different cutting and offset parameter combinations. A procedure for the cost analysis of the particular WEDM has also been introduced. The tables and charts can be practically used for the WEDM parameter selection and the cost analysis for the desired workpiece surface roughness.