Türk sinemasının etik problemi
Ethical problem of Turkish cinema
- Tez No: 756933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türk sinemasının kendini gerçekleştirmeye çalıştığı tarihsel sürecini ahlâksal anlayış perspektifinden ele aldığımız ve incelemeler sonucu ulaştığımız bilgiler özet olarak şu şekilde olacaktır: Tarihsel süreç içerisinde toplumun sinemaya tepkisi, sinema yapımcılarının yeni bir yapıt oluştururken öncelik verdiği kriterler, her dönemin kendi içeresinde taşıdığı sosyokültürel etkileri, bütün bu öncülleri kapsayabilecek güce sahip olan ahlâksal kabuller ve tüm bunların her bir sinema yapıtına yansıması bu tez çalışmasının konusu olmuştur. Üzerinde araştırma yapmaya gerek duyduğumuz Türk sinemasının ahlâksal probleminin neliği sorgulanmıştır. Bununla birlikte toplum yapısıyla ahlâkı ayrı düşünmek imkânsızdır. Bu nedenle çalışmamıza Türk sinemasının ahlâkla kesiştiği belirli noktalar sorgulama konusu olarak seçilmiştir. Bu nedenle sinemanın etkileşimde olduğu teoloji, muhafazakârlık, kadın – erkek, aile – toplum olguları üzerinde durulmuş ve bu olgulara işaret eden temel film örnekleri inceleme konusu olmuştur. Sinema toplumun bütün dinamikleriyle sürekli bir etkileşim yaşamıştır. Bu etkilemişim toplumun en küçük yapısı olan aileden başlayarak en geniş anlamdaki toplum yapısına kadar etkilemiştir. Burada sinema yapımcısına düşen en büyük görev ise ahlâksal kabullere ters düşmeyecek şekilde kültür aktarımını sağlamaktır. Bu çalışmanın da asıl amacı sorunlu içerikleri fark edip geleceğe yön verme gücüne sahip olan bizlerden sonraki nesillere farkındalık yaratmaktır. Bu konuda ahlâksal kabullere ters düşen örnekler doğru olana yönelmek için sorgulama yapmaya imkân tanıyacaktır. Bu çalışmanın en büyük önemi de Türk sinemasını ahlâk perspektifinden sorgulamaya almasıdır.
Özet (Çeviri)
In summary, the information that we have examined from the perspective of moral understanding and the information we have obtained as a result of the historical process that Turkish cinema is trying to realize itself will be as follows:The reaction of society to cinema in the historical process, the criteria that filmmakers give priority when creating a new work, the sociocultural effects of each period within itself, The moral assumptions that have the power to cover all these premises and their reflection on each cinematic work have been the subject of this thesis. The moral problem of Turkish cinema, on which we need to research, has been questioned. However, it is impossible to separate social structure from morality. For this reason, certain points where Turkish cinema intersects with morality have been chosen as the subject of inquiry. For this reason, theology, conservatism, woman-man, family-society phenomena with which cinema interacts have been emphasized and the main film examples pointing to these phenomena have been the subject of analysis. Cinema has experienced a constant interaction with all the dynamics of society. This has affected me, starting from the smallest structure of society, the family, to the structure of society in the broadest sense. Here, the biggest duty of the film producer is to ensure the transfer of culture in a way that does not contradict moral acceptance. The main purpose of this study is to raise awareness for the next generations, who have the power to notice the problematic content and shape the future. In this regard, examples that contradict moral acceptance will allow questioning in order to turn to the right one. The greatest importance of this study is that it takes Turkish cinema into question from a moral perspective.
Benzer Tezler
- Yeni Türk sinemasında kötülük problemi
Evil problem in new Turkish cinema
TUBA DENİZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Felsefeİstanbul Medeniyet ÜniversitesiFelsefe Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YAYLAGÜL CERAN KARATAŞ
- Yeni türk sinemasında aile konulu filmlerde itaatkâr özne inşası
The docile subject construction in the family films of new turkish cinema
SERDAR GEZER
Doktora
Türkçe
2019
FelsefeEge ÜniversitesiRadyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KAMİLE OYA PAKER
- 'A living dog is better than a dead lion': Representations of animal otherness in post-1990s independent Turkish cinema
'Sağ köpek, ölü aslandan iyi': 1990'lar sonrası bağımsız Türk sinemasında hayvan ötekiliğin temsilleri
ZEYNEP ŞAHİNTÜRK
Yüksek Lisans
İngilizce
2016
Sahne ve Görüntü SanatlarıBoğaziçi ÜniversitesiBatı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÖZLEM ÖĞÜT YAZICIOĞLU
- Türk sinemasında medeniyet algısı: Derviş Zaim sineması örneği
Perception of civilization in Turkish cinema: The example of Derviş Zaim cinema
HALE KAPLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Sabahattin Zaim ÜniversitesiTarih ve Medeniyet Araştırmaları Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BEYTULLAH KAYA
- Türk güldürü sinemasında eleştirel bakış: Yavuz Turgul sineması
Critical view in Turkish comedy movies: Yavuz Turgul's cinema
MURAT ÜNAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Radyo-TelevizyonEge ÜniversitesiRadyo Televizyon Ana Bilim Dalı
PROF.DR. ZAFER ÖZDEN