Effect of process variables on the molgg filling time in resin transfer molding
Reçine enjeksiyon kalıplama yönteminde kalıp dolum süresi üzerine bir inceleme
- Tez No: 75694
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Reçine enjeksiyon kalıplama, kalıp dolum süresi, geçirgenlik, hacimsel elyaf oram, giriş basıncı, başlangıç reçine vizkozitesi. vı, Resin transfer molding, mold filling time, permeability, fiber volume fraction, inlet pressure, initial resin viscosity. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz REÇİNE ENJEKSİYON KALIPLAMA YÖNTEMİNDE KALIP DOLUM SÜRESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Ertekin, Ayça Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfur Öztürk Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Ocak 1998, 84 sayfa Bu çalışmada, E-cam elyafi (düz örgü tipinde dokunmuş) ile takviyelendirilen doymamış polyester kompozitler“Reçine Enjeksiyon Kalıplama”yöntemiyle üretilmiştir. Bu çalışmadaki ana amaç, reçine enjeksiyon kalıplama yöntemindeki işlem değişkenlerinin kalıp dolum süresi üzerindeki etkilerini belirlemek olmuştur. Reçinenin merkezi bir giriş ünitesi vasıtasıyla kapalı bir kalıp boşluğu içine enjeksiyonuna müsade eden basit bir deney düzeneği, ortalama olarak 4.6 mm.'lik kalınlıkta ve 160 mm.'lik çaptaki kompozit disklerin üretilmeleri amacıyla oluşturulmuştur. Üretimler çeşitli hacimsel elyaf oranları ve giriş basınçları kullanılarak, vakum uygulaması olmadan gerçekleştirilmiştir. Sabit giriş basıncı koşullan altında gerçekleştirilen tüm deneyler, artan giriş basıncıyla düştüğü gözlenen kalıp dolum süresinin, sabit hacimsel elyaf oranlan için saptanan giriş basıncı ile kalıp dolum süresi çarpımının yaklaşık olarak değişmediğini göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, elyaf geçirgenliğinin reçine enjeksiyon kalıplama işleminin başarısı ya da başarısızlığım belirlemeye ilaveten kalıp dolum süresini belirlemede en önemli parametre olduğunu desteklemiştir. E-cam takviyeli kompozit disklerde, çok düşükelyaf geçirgenliklerinden dolayı % 55 ve daha yüksek hacimsel elyaf oranlan elyafların tam olarak ıslatılabilmeleri açısından kritik olarak bulunmuştur. Gerçekte, örgü tipindeki dokuma geçirgenliklerinin % 45 ile % 60'lık elyaf aralığında 5.10'10 m2 'den 3.1 0"11 m2 'ye kadar değiştiği dolaylı olarak belirlenmiştir. Ayrıca, özellikle yüksek hacimsel elyaf oranlan ile çalışırken reçine sisteminin belli bir sıcaklık seviyesine kadar ön ısıtılması sonucunda düşen başlangıç reçine vizkozitesinin, elyaf ıslatılımını iyileştirebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF PROCESS VARIABLES ON THE MOLD FILLING TIME IN RESIN TRANSFER MOLDING Ertekin, Ayça M.S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor : Prof. Dr. Tayfur Öztürk Co-supervisor : Assoc Prof. Dr. Levend Parnas January 1998, 84 pages In this study, E-glass fiber reinforced (plain weave woven fabrics) unsaturated polyester composites were produced via Resin Transfer Molding (RTM) process. The principal objective of this study was to determine the effects of process variables on the mold filling time in RTM process. A simple set-up, which allowed resin injection from a central inlet port into a closed mold cavity, was constructed to produce composite discs of 160 mm in diameter with a nominal thickness of 4.6 mm. The production was conducted for various combinations of fiber volume fractions and inlet pressures without any vacuum application. The experiments, all carried out under constant inlet pressure conditions showed that the product of inlet pressure with mold filling time was approximately constant for constant fibre volume fractions such that mold filling time decreased with an increase in inlet pressure. The results also confirmed that fibre permeability was one of the most important parameters in determining the mold filling time as well as the success or failure of RTM process. E-glass fibre reinforced composite discs with fibre volume fractions greater than and equal to 55 percent was found to be critical for complete wet-out of the fibers owing to very low levels of permeability. In fact, the iiipermeability of woven fabrics, which was determined indirectly, ranged from 5.10“10 to 3.10”11 m2 for fibre volume fraction between 45 and 60 percent. Furthermore, it is suggested that preheating of the resin system upto a certain level could facilitate impregnation as a result of a decrease in the initial resin viscosity, especially when working with high fibre volume fractions.