Karotis endarterektomide eversiyon yöntemi ile klasik yöntemin postop dönem komplikasyonlarının, mortalite ve morbiditesinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative complications, mortality and morbidity of eversion method and classical method in carotid endarterectomy
  1. Tez No: 757009
  2. Yazar: ALPER SELİM KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ OVALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karotis endarterektomi, Eversiyon, İnme, Carotid endarterectomy, Eversion, Stroke
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada karotis arter hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılan eversiyon karotis endarterektomi (EKEA) ile klasik karotis endarterektomi (KKEA) yöntemlerinin postoperatif erken ve orta dönem sonuçlarını karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmaya 105 EKEA, 164 KKEA olmak üzere toplamda 269 karotis endarterektomi yapılan hasta dahil edildi. Postoperatif erken dönemde 3 hasta öldüğü için 266 hastanın 1., 6. ve 12. ay kontrolleri gerçekleştirildi. Tüm hastalara postoperatif dönemde asetilsalisilik asit, klopidogrel ve statin tedavisi başlandı. Atriyal fibrilasyonu, kapak replasman öyküsü, geçirilmiş derin ven trombozu öyküsü gibi antikoagulan kullanım ihtiyacı olan hastalar tedavileri farklı olacağı için çalışma dışı bırakıldı. Postoperatif sonuçlar değerlendirildiğinde EKEA tekniğiyle yapılan ameliyatların kros klemp ve operasyon sürelerinin KKEA'ya göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha kısa olduğu; kanama/drenaj, kanama nedenli reoperasyon ihtiyacı, restenoz açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmasa da EKEA'nın KKEA'ya göre oransal açıdan daha olumlu sonuçları olduğu; postoperatif inme ve ölüm açısından iki yöntem arasında istatistiksel ve oransal anlamlı fark olmadığı saptandı. Sonuç olarak cerrahi ekibin tecrübesi de göz önünde bulundurularak EKEA tekniğinin kullanılması KKEA'ya göre gerek operasyon süresi, gerek postoperatif takiplerdeki bulguları göz önüne alındığında daha avantajlı olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the postoperative early- and middle-term outcomes of eversion carotid endarterectomy (ECE) and classical endarterectomy (CCE) used in the surgical treatment of carotid artery disease. A total of 269 carotid endarterectomy patients (105 EC and 164 CCE) were included. Because three patients died in the early postoperative period, the first, sixth and twelfth month's checks were applied in 266 patients. All patients were initiated acetyl salicylic acid, clopidogrel, and statin. The patients with atrial fibrillation, history of cardiac valve replacement, history of deep vein thrombosis in which anticoagulant treatment was applied were excluded from the study. The postoperative results showed that; the cross clamp and operation times were statistically and significantly shorter in ECE than that of CCE. Although there was no statistically significant difference between the groups in terms of hemorrhage/drainage, reoperation due to bleeding, and restenosis, the findings were more advantageous in ECE that that of CCE. There was no statistically significant difference between the groups in terms of postoperative stroke and mortality. In conclusion, taken into account the experience of the surgeon, the use of ECE technique would be more advantageous when the operation timeand the findings in the postoperative period are considered.