Türk resim sanatında Karanlık Romantizm benzeşimleri
Dark Romanticism analogies in Turkish painting art
- Tez No: 757029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Karanlık Romantizm, Türk Resim Sanatı, Benzeşim, Karanlık Sanat, Dark Romanticism, Turkish Painting, Analogy, Dark Art
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnsanoğlunun varoluşundan bu yana, hayatın önemli parçaları arasında yer alan karanlık kavramı günümüze kadar gelinen süreçte birçok sanatçıyı etkilemiştir. Bu etki, Romantizm dönemi ile Realizm dönemi arasında doğan 'Karanlık Romantizm'in içeriğini belirleyen önemli bir unsur olmuştur. Bunun üzerinden sanatçılar duygusal ve eleştirel bir üslup ile dönemlerinin karanlığını, fantastik ve gerçek tasvirlerle ortaya koymuşlardır. Karanlık Romantizm'i 1930 yılında önce edebiyat ve müzik alanlarında karşımıza çıkarken, resim sanatında ise daha sonra belirmiştir. Resim sanatının geleneksel temaları dışında; kâbuslar, korkular, iblisler, canavarlar, hortlaklar, karanlık âlemler, idamlar, ölüm ve kıyamet sahneleri gibi birçok ürkütücü içeriği ele alarak ortaya çıkmıştır. Avrupa ile Türk resim sanatı arasında konu bakımından birçok farklılık yer alsa da karanlık sanatın, Avrupa'da olduğu kadar Türk sanatı içerisinde de benzeşimleri görüldüğünü söylemek mümkündür. Savaşlar, hastalıklar, siyasi ve sosyal olaylar ve bunlara ek olarak dini etkiler, mitler, hikâyeler gibi unsurların sebepleri ile sanatta ortaya çıkan karanlık etkiler Türk sanatında yerini almıştır. Bu çalışmada Türk resim sanatının gelişimi sürecinde karanlık etkilere sahip Türk ressamlar incelenerek Avrupa Karanlık Romantizm benzeşimleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the existence of mankind, the concept of darkness, which is among the important parts of life, has influenced many artists in the process that has come to the present day. This influence was an important factor determining the content of the 'Dark Romanticism' born between the period of Romanticism and the period of Realism. Through this, the artists revealed the darkness of their period with an emotional and critical style with fantastic and real depictions. Dark Romanticism first appeared in the fields of literature and music in 1930, but later in the art of painting. Apart from the traditional themes of painting; nightmares, fears, demons, monsters, ghosts, dark realms, executions, death and apocalyptic scenes. Although there are many differences between Europe and Turkish painting in terms of subject, it is possible to say that dark art has similarities in Turkish art as well as in Europe. Wars, diseases, political and social events, as well as religious influences, myths, stories, as well as the dark influences that emerged in art due to the causes of elements such as Turkish art have taken their place. In this study, Turkish painters with dark influences in the process of development of Turkish painting art were examined and European Dark Romanticism analogies were made.