Kent yaşamında marjinal bir alt kültür: Tofaş Kuş Serisi kullanıcıları (Sivas örneği)
A marginal sub-culture in urban life: Tofaş Bird Series users (Sivas case)
- Tez No: 757030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MAZLUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tofaş Kuş Serisi, Alt Kültür, Tüketim, Modifiye, Tofaş Bird Series, consumption, subculture, modified
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırma, gündelik yaşamın olağan akışı içinde trafikte sıkça karşılaşılan ve genel olarak bir alt kültür grubu olarak değerlendirilen Tofaş Kuş Serisi kullanan modifiyeci gençlerin 'kim oldukları' sorusuyla başlamıştır. Bu gençlerin anlaşılması ve soruya yanıt bulmak için girişilen çaba aynı zamanda bir anlamlandırma çabasıdır. Özelden genele/parçadan bütüne gidilmek istenmiş ve tümevarımsal bir yol izlenmiştir. Bu yüzden kavramsal zeminde fazla ayrıntıya girilmiştir. Alt kültür kavramı için kültür kavramına, grubun yaşam pratiklerinin anlaşılması için tüketim olgusu ve modern/postmodern süreçlere, katılımcıların söylemleri ile modifiyelerine bakıldığında kuramsal kısımdaki 'sembolik etkileşim kuramı' ayrıntılı olarak ele alınmaya gayret gösterilmiştir. Böylece hem kavramların hem de sembolik etkileşim kuramının sonuç kısmına doğru araştırılan grup ile doğrudan bağlantılı olduğu anlaşılmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nitel ve nicel tekniklerin birlikte kullanıldığı bu çalışmada daha geniş ve net verilere ulaşılmak istenmiştir. Öncelikle katılımcılarla nitel araştırma tekniği olan mülakat gerçekleştirilmiştir. Hemen akabinde katılımcılara hazırlanan anket formu verilerek nicel araştırma tekniği verileri elde edilmiştir. Daha sonra nitel veriler yorumlanmış, nicel veriler ise SPSS Statistics 26 programı ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler kapsamlı bir sosyolojik değerlendirmeye tabi tutulduğunda Tofaş kullanan ve modifiye yapan bu gençlerin, modernizmin yıprattığı 'değer algısı'na karşı bir tür başkaldırı olarak kendilerine ait bir kimlik oluşturma sürecinin olduğu anlaşılmaktadır. Modifiyenin yapılışı ve kuralsızlığı ile katılımcıların aslında bireyselleşmelerine, postmodern bir yama olarak bu alt kültür grubunu oluşturdukları gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, it started with the question of 'who are the young tuners who use the Tofaş Bird Series, which we consider as a subculture group we encounter frequently in traffic. The effort to understand these young people is also an effort to make sense of it. It was desired to go from the specific to the general/from the part to the whole and an inductive way was followed. Therefore, too much detail has been given on the conceptual ground. Considering the concept of culture for the concept of subculture, the consumption phenomenon and modern/postmodern processes to understand the life practices of the group, the discourses and modifications of the participants, the 'symbolic interaction' in the theoretical part was evaluated in detail. Thus, it has been understood that both the concepts and the theory are directly related to the researched group towards the conclusion part. Mixed method was used in the research. In this study, in which qualitative and quantitative techniques were used together, it was desired to reach wider and clearer data. First of all, a qualitative interview was conducted with the participants. Quantitative research technique data were obtained by giving the questionnaire form prepared to the participants immediately afterwards. Then, the qualitative data were interpreted in the traditional way, and the quantitative data were analyzed and interpreted with the IBM SPSS Statistics 26 program. As a result, it has been understood that these young people, who use Tofaş and make modifications, with the data obtained from the study, have an identity creation process of their own as a kind of“value perception”worn out by modernism. With the way the modification was made and its irregularity, it was concluded that the participants actually formed this subculture group as a postmodern patch to their individualization. The behaviors that the participants reflected, their answers to the questions, and their tight and exciting expressions while talking about their cars helped to reach this conclusion.