Tiroid ameliyatı yapılacak hastaların ameliyat öncesi açlık süresinin fizyolojik parametrelere etkisi
The effect of preoperative fasting period of patients undergoing thyroid surgery on physiological parameters
- Tez No: 757043
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Açlık süresi, Semptomlar, Hemşirelik, Thyroidectomy, Fasting Duration, Symptoms, Nursing
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sanko Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Cerrahi Servisinde toplam 6 ayda tamamlandı. Araştırmanın örnekleminine 40 tiroidektomi ameliyatı geçiren hasta oluşturdu. Araştırmada etik kuruldan, hastalardan, tıp fakültesi hastanesi başhekimliğinden gerekli izinler alındıktan sonra araştırma yapıldı. Hasta tanılama formu, hastaların yaşam bulgularını değerlendirme formu, hastaların laboratuvar değerlerinin belirlendiği formu, hastaların ameliyattan 3 gün sonra yara yeri değerlendirme formu kullanılarak araştırma verileri toplandı. Araştırma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların normal dağılımın incelenmesi için Kolmogorov-Smirnov testi kullanıldı. Normal dağılım gösteren veriler için bağımlı gruplarda t testi, normal dağılım göstermeyen veriler için bağımlı gruplarda Wilcoxon testi ve tekrarlı ölçümler için Friedman testi kullanıldı. Araştırma sonucu olarak nabız, vücut sıcaklığı, HbA1C değeri, açlık süresi uzadıkça etkilenebileceği belirlendi. Başka hasta gruplarında yapılan ameliyatlarda ve popülasyonu daha yüksek tiroid ameliyatı olan hastalarda açlık süresinin etkisinin yaşam bulgularına, yara yerine ve kan laboratuvar değerlerine etkisinin incelenmesi için yeni araştırmalarında yapılması gerektiği önerildi.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive study. The research was completed in Malatya İnönü University Turgut Özal Medical Center Surgical Service in a total of 6 months. The sample of the study consisted of 40 patients who underwent thyroidectomy surgery. After obtaining the necessary permissions from the ethics committee, patients, and the chief physician of the medical faculty hospital, the research was conducted. Research data were collected using the patient diagnosis form, the form for assessing patients' vital signs, the form in which the laboratory values of the patients are determined, and the wound site evaluation form of patients 3 days after surgery.Kolmogorov-Smirnov test was used to examine the normal distribution of descriptive statistical methods while evaluating the research data. T-test was used for normally distributed data in dependent groups, Wilcoxon test for non-normally distributed data, and Friedman's test for repeated measurements. As a result of the research, it was determined that heart rate, body temperature, and HbA1cvalue may be affected as the fasting period gets longer.In surgeries performed in other patient groups and in patients with a higher population of thyroid surgery, it was suggested that new research should be done to examine the effect of fasting duration on vital signs, wound site, and blood laboratory values.