Ana dili Türkçe olmayan ilkokul öğrencilerinin metni tahtadan bakarak ve dikte yoluyla yazma çalışmaları: Nicel ve nitel yöntemleri bütünleştirme
Comparison of writing studies by copying the text from the board and by dictating of elemantary students whose first language is not turkish
  1. Tez No: 757073
  2. Yazar: BÜŞRA EVGİNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE GÜL ÖZENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dikte, Anadil Edinimi, Yabancı Dil Öğrenimi, Bakarak Yazma
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yapılan çalışmanın genel olarak edindiği amaç, ana dili Türkçe olmayan ilkokul öğrencilerinin dikte ve bakarak yazma çalışmaları ile bu yazma çalışmalarına karşı tutumlarını ve yazma çalışmalarındaki hata oranlarını karşılaştırmaktır. Araştırmada nicel ve nitel yöntemler birleştirilerek bir“Karma Yöntem Araştırması”ortaya konmuştur. Araştırma kapsamında öğrencilerin cinsiyetlerinin yazma durumlarındaki hata oranlarını etkileyip etkilemediğini sınamak için bağımsız t testi ve yazma durumlarındaki hata oranlarının sınıf seviyelerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için de anova (tek yönlü varyans analizi) yapılmıştır. Araştırmada öğrencilerin dikte yoluyla ve bakarak yazma çalışmalarından oluşan veriler elde edildikten sonra öğrencilere yazılı yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanarak yazma çalışmaları hakkındaki görüşleri alınmıştır. Öğrencilerin yazma çalışmalarındaki hata oranlarını belirlemek adına derecelendirilmiş puanlama anahtarı (yazma hataları rubriği) ve yazma çalışmaları esnasında gerçekleşen öğrenci davranışlarını inceleyebilmek adına gözlem formu kullanılmıştır. Toplanan nicel veriler SPSS programında analiz edildikten sonra her iki yazma çalışmasında da öğrencilerin hata oranları ve bunların diğer faktörlerle ilişkisi karşılaştırılarak istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olup olmadığı yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre tahtadan bakarak yazma çalışmalarındaki hata oranları ve dikte yoluyla yazma çalışmalarındaki hata oranları kıyaslandığında uygulanan çalışmalardan dikte uygulaması lehine istatiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Dikte yoluyla yazma uygulamasını tercih eden öğrencilerin daha başarılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general objective of the work which is carried out is to analyze writing studies by copying and by dictating of elementary students whose first language is not Turkish with their attitudes to these writing studies and the relations of error rates in writing studies. A“Mixed Method Research”was presented in the research by combining qualitative and quantitative methods. In the scope of the research, indepented t-test has been performed to test whether the students gender affects their writing status rates and anova(one-way variance analysis) has been performed to determine wherher the classroom levels affect the error rates in writing status. After the data which consist of students writing studies by dictation and by looking were obtained in the study, students views were taken about writing studies by applying a written semi-structured interview form. Arated grading key (writing errors rubric) was used to determine the error rates in students writing studies and an observation form was used to examine student behavior which occurs during writing studies. After the quantitative data collected have been analyzed in the SPSS program, it has been interpreted whether there is a statistically significant difference the error rates of the students in both writing studies and their relation with other factors by being compared. According to the findings obtained as a result of the research, statistically significant differences have been found in favor of the dictation practice when the error rates in the practice of copying from the board and the error rates in the practice of writing by dictation have been compared. It has been concluded that students who prefer writing by dictation are more successful. KEYWORDS: Dictation, Native Language Acquisition, Foreign Language Learning, Copying