Üniversite öğrencilerinde internet bağımlılığı, yalnızlık düzeyi ve ruminatif düşünme biçimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between internet addiction, loneliness level and ruminative thinking in university students
  1. Tez No: 757072
  2. Yazar: İSMET CAN TURHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EGEMEN HANIMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet bağımlılığı, yalnızlık düzeyi, ruminatif düşünceler, Internet addiction, loneliness level, ruminative thoughts
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Geçmişten günümüze önemi hızla artan internet, insan hayatını önemli ölçüde kolaylaştırmaktadır. İnternetin varlığı, sağladığı kolaylıkların yanında internette normalden daha fazla zaman harcamaya sebep olan ve insan yaşamını olumsuz etkileyen interet bağımlılığına da sebep olmaktadır. İnternet bağımlılığına sadece internet ortamındaki farklı seçenekler değil kişinin toplumdan kopuk olması ve sosyal açıdan kendini eksik hissetmesi olan yalnızlık ve kişinin olumsuz duygu ve düşüncelerinin ortaya çıkmasına, kendini umutsuz hissetmesine sebep olan ruminatif düşünceler de etkilidir. Bu araştırmada özellikle internet bağımlılığı, yalnızlık ve ruminatif düşünce biçimi arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmaya Çukurova Üniversitesinde eğitim görmekte olan 386 üniversite öğrencisi alınmıştır. Katılımcıların 201'i kız (%52), 185'i erkek (%48) öğrencilerden oluşmaktadır. Bununla beraber internet bağımlılığının yordanması için Çoklu Regresyon Analizi tekniği kullanılmıştır. İnternet bağımlılık düzeyi, yalnızlık düzeyi ve ruminatif düşünme biçimi ise araştırmanın ana problemini oluşturan değişkenler olarak incelenmiştir. Cinsiyet, yaş, ailenin gelir düzeyi, içinde yaşanılan aile tipi, ailenin gelir düzeyi ve genel akademik başarı ortalaması ise alt problemleri oluşturan demografik değişkenlerdir. Araştırmada demografik değişkenlerin ölçülmesi için kişisel bilgi formu kullanılmış olup, yalnızlık düzeyini ölçmek amacıyla UCLA Yalnızlık Ölçeği, internet bağımlılığı düzeyini ölçmek amacıyla İnternet Bağımlılığı Ölçeği ve ruminatif düşünce biçimini ölçmek amacıyla Ruminatif Düşünme Biçimi Ölçeği kullanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda İnternet bağımlılığının araştırma sorularında bahsedilen demografik değişkenlerden cinsiyetle anlamlı bir ilişki içerisinde olduğuna ulaşılmış olup; yaş, içinde yaşanılan aile tipi ve ailenin gelir düzeyi genel akademik başarı ortalaması değişkenleriyle anlamlı bir ilişkiye sahip olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İnternet bağımlılık düzeyinin, yalnızlık düzeyi ve ruminatif düşünce biçimleri değişkenleri ile anlamlı bir ilişkisi olduğu, yalnızlık düzeyinin ve ruminatif düşüncelerin, internet bağımlılığına etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The internet, whose importance has increased rapidly from the past to the present, makes human life significantly easier. The existence of the Internet, in addition to the convenience it provides, also causes Internet addiction, which causes spending more time on the Internet than normal and negatively affects human life. Internet addiction is caused not only by different options in the internet environment, but also by loneliness, which is a person's being disconnected from society and feeling socially incomplete, and ruminative thoughts that cause negative feelings and thoughts to emerge and make the person feel hopeless. In this study, it was aimed to examine whether there is a significant relationship between internet addiction, loneliness and ruminative thinking style. 386 university students studying at Çukurova University were included in this study. Of the participants, 201 (52%) were girls and 185 (48%) were boys. In addition, Multiple Regression Analysis technique was used to predict internet addiction. Internet addiction level, loneliness level and ruminative thinking style were examined as the variables that constitute the main problem of the research. Gender, age, family income level, family type, family income level and general academic achievement average are demographic variables that constitute sub-problems. Personal information form was used to measure demographic variables in the study, UCLA Loneliness Scale was used to measure loneliness level, Internet Addiction Scale was used to measure internet addiction level and Ruminative Thinking Style Scale was used to measure ruminative thinking style. As a result of the research, it was found that Internet addiction is in a significant relationship with gender, one of the demographic variables mentioned in the research questions; It was concluded that age, family type and family income level did not have a significant relationship with the variables of general academic achievement average. It has been observed that the level of internet addiction has a significant relationship with the variables of loneliness level and ruminative thinking styles, and the level of loneliness and ruminative thoughts have an effect on internet addiction.