Türkçenin yeterince etkin ve güzel konuşulmadığı yerlerde ilkokuma yazma öğretiminde öğretmenlerin karşılaştığı sorunlar (Ağrı ili örneği)
Problems faced by teachers in primary reading and writing educationin the places where Turkish is not sufficiently effectiveandwell spoken (Case of Ağrı province)
- Tez No: 541665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İlkokuma yazma öğretimi, ana dil, iki dillilik, sınıf öğretmeni, birinci sınıf öğrencisi, ilkokul, Primary reading and writing education, mother tongue, bilingualism, primary school teacher, first grade student, primary school
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tezin amacı, Türkçenin yeterince etkin ve güzel konuşulmadığı yerlerde ilkokuma yazma öğretiminde öğretmenlerin karşılaştığı problemleri belirlemektir. Bu araştırma nicel bir çalışmadır. Araştırmada nicel araştırma modellerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında Ağrı ili merkez ilçe ve merkeze bağlı köylerindeki ilkokullarda görev yapan 100 birinci sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri,“Anadili Türkçe Olmayan İlkokul Öğrencilerine İlkokuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar Ölçeği (ATOİYSÖ)”aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde, betimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, Türkçenin yeterince etkin ve güzel konuşulmayan yerlerde görev yapan sınıf öğretmenlerinin ilkokuma yazma öğretimin hazırlık aşamasında ağırlıklı olarak, sesi hissetme ve tanıma, seslerden heceler, kelimeler, cümleler ve metin oluşturma ve iletişim boyutunda orta düzeyde ve okuryazarlığa ulaşma aşamasında kısmen sorun yaşadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf öğretmeni görüşlerinin; mezun olunan fakülte türü değişkenine göre ilkokuma yazmaya hazırlık aşaması, sesi hissetme ve tanıma aşaması, seslerden heceler, kelimeler, cümleler ve metin oluşturma aşaması ve iletişim aşamasında, görev yeri değişkenlerine göre hazırlık aşaması, seslerden heceler, kelimeler, cümleler ve metin oluşturma aşaması ve iletişim boyutunda, sınıfın birleştirilmiş veya bağımsız olma durumu değişkenine göre sesi iletişim boyutunda anlamlı biçimde farklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the problems faced by teachers in primary reading and writing education in the places where Turkish language is not sufficiently effective and well spoken. This research is a quantitative study. The general screening model was used in the research. The sample of the research is composed of 100 first grade teachers working in the primary schools in Agri province central district and villages in the 2016-2017 academic year. The data of the study was collected through the questionnaire“Issues Faced in Elementary Literacy Teaching to Students whose Mother tongue is not Turkish Scale (EWTSMTS)”. In the analysis of data, descriptive statistics techniques were used. According to the results of the research, it is concluded that the teachers working in the places where Turkish language is not sufficiently effective and well spoken have experienced problems mainly in the preparation process of primary reading and writing education. Besides it was concluded that teachers experienced problems partially during the process of feel and recognize the voice, compose syllables, words and phrases with voices. It is seen that teacher views are significantly differs according to the graduated faculty variable at the process of preparation for primary reading and writing education, the process of feel and recognize the voice, the process of compose syllables, words and phrases with voices and the process of communication. Teacher views are significantly differs according to the place of duty variable at the process of preparation for primary reading and writing education, the process of compose syllables, words and phrases with voices and the process of communication. Teacher views are significantly differs according to the variable of the class being unified or independent at the process of communication.