Optimal design of power transmission shafts
Güç iletim millerinin optimum tasarımı
  1. Tez No: 75708
  2. Yazar: A.NECİP ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA BALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Power Transmission Shafts, Vibration Modeling, Fatigue Design, Dynamic Modeling, Computer Aided Design, Optimum Design IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET GUÇ İLETİM MİLLERİNİN OPTİMUM TASARIMI Atay, A. Necip Yüksek Lisans.Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Tuna Balkan Yardımcı Yönetici: Prof.Dr. Bilgin Kaftanoğlu Şubat 1998, 129 sayfa Bu çalışmada tek yönlü, birleşik, durağan, değişken türdeki eğilme burulma ve eksenel yüklere maruz kalan, içi boş veya dolu, düzgün veya adımlı, yuvarlak veya yuvarlak olmayan bütün mil türlerinin tasarlanması için kullanılabilecek bir yazılım geliştirilmiştir. Mil tasarımında problem genellikle yorulma tasarımı çerçevesinde çözülebilir, ancak, bazı durumlarda tasarımcı mil hız sınırlarını gözönünde bulundurmak zorundadır. Böyle durumlarda yorulmaya göre tasarım yeterli değildir. Aynı zamanda milin dinamik analizinin yapılması gerekir.Sunulan çalışmada yalnız eğilmeye ve burulmaya göre olan sistemlerin kritik hızlan değil, aynı zamanda, değişken yüklerin dinamik tepkileri tasarımda göz önünde bulundurulmuştur. Bu sınırlandırmalar milin optimum tasarımı çerçevesinde tekrar ele alınmıştır. Anahtar kelimeler : Güç İletim Milleri, Titreşim Modellemesi, Yorulmaya Göre Tasarım, Bilgisayar Destekli Tasarım, Optimum Tasarım. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL DESIGN OF POWER TRANSMISSION SHAFTS Atay, A. Necip M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tuna Balkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu February 1998, 129 pages In this study, a computer program is developed for analysis and design of any type of a shaft, such as hollow or solid, stepped or uniform, circular or noncircular which is subjected to single and combined, steady and alternating bending, torsion and axial loads which can be integrated with other machine elements. For such a shaft, the problem is fundamentally a fatigue design with constraints, such as shaft speed limitations. In such a case dynamic analyses of the shaft must be carried out. mFurthermore, in this study, in addition to shaft speed limitations due to the critical speeds of lateral and torsional loads dynamic responses due to various alternating loads are considered. These limitations are generated as new design constraints for optimal design purpose.