İlkokul öğretmenlerinde psikolojik sermaye ile mesleki karar pişmanlığı arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracılık rolü
The role of psychological flexibility in the relationship between psychological capital and professional decision cooking in primary school teachers
  1. Tez No: 757112
  2. Yazar: ZEYNEP KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN KIRDÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sermaye, mesleki karar pişmanlığı, psikolojik esneklik, Psychological capital, psychological flexibility, career decision regret
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, İlkokul öğretmenlerinde psikolojik sermaye ile mesleki karar pişmanlığı arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin aracılık rolünün incelenmesinin amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde bir çalışmadır. Araştırma grubu, Adana ili merkez ilçelerinde 2020-2021 döneminde MEB'e bağlı ilkokullarda çalışan toplam 331 öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin psikolojik sermayelerine ilişkin veriler 'Psikolojik Sermaye Ölçeği' (Çetin ve Basım, 2012), kariyer karar pişmanlığına ilişkin veriler 'Mesleki Karar Pişmanlığı Ölçeği' (Erdurcan ve Kırdök, 2017), psikolojik esnekliğe ilişkin veriler 'İş yaşamı Kabul Eylem Fromu' (Aydın ve diğerleri, 2020) ve kişisel bilgilere ilişkin veriler ise araştırmacı tarafından düzenlenen 'Kişisel Bilgi Formu' kullanarak elde edilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA), Yapısal Eşitlik Modellemesi ile de aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, psikolojik sermaye ile mesleki karar pişmanlığının negatif yönde anlamlı, psikolojik sermaye ile psikolojik esnekliğin pozitif yönde anlamlı, mesleki karar pişmanlığı ile psikolojik esnekliğin negatif yönde anlamlı ilişkiler içinde olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre, psikolojik sermaye ile mesleki karar pişmanlığı arasındaki ilişkide psikolojik esnekliğin kısmi aracılık rolüne sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to test the meating role of psychological flexibility between psychological capital and career decision regret among the primary school teachers who work in central schools in Adana. The model type of the research is relational research model. The research group consist of 331 primary school teachers in Adana in 2020-2021. In this research Psychological Capital Scale( adapted by Çetin ve Basım, 2012), Career Regret Decision ( adapted by Erdurcan ve Kırdök, 2017), Work-related Acceptance and Action Questionnaire( adapted by Aydın ve diğerleri, 2020) and personal data form which is developed by the researcher are used. Research data was analyzed through Pearson Product-Moment Correlation and Confirmatory Factor Analysis (CFA), Mediation Analysis through Structural Equation Modeling. As a result of the research there are signification and negative relation between psychological capital and career decision regret; signification and positive relation between psychological capital and psychological flexibility, significant and negative relation between career decision regret and psychological flexibility. In this relationsheep partly mediator role of psychological flexibility.