Toplumun dijital dönüşümünde nostaljik bir eğilim olarak retro oyun kavramının incelenmesi
Examination of the retro game concept as a nostalgic trend in the digital transformation of society
- Tez No: 757113
- Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET ELPEZE ERGEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, dijital toplum, oyun, retro oyun, nostalji, Digitalization, digital society, game, retro game, nostalgia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu yüksek lisans tezinde gelişen dijital teknolojilerle birlikte dönüşen oyun yapısı içerisinden, Retro oyunlar nostalji ve nostalji eğilimi ile bağları çerçevesinde çalışılmıştır. Bu çalışma, insanların dijitalleşen bir toplum içerisinde sunulan tüm dijital olanaklara rağmen basit tasarımdaki Retro oyunları neden hala tercih ettikleri araştırma sorusu ile şekillenmiştir. Tezde yöntem olarak literatür taraması ve ortak temaları retro-nostalji olan üç Retro oyun üzerine yapılan tematik içerik analizi kullanılmıştır. Literatür taraması çalışmaya temel oluşturan toplumdaki dijital dönüşümü, oyun yapısındaki dönüşümünü ve Retro-Nostalji kavramlarını kuramsal açıklamalarla destekleyebilmek için gerçekleştirilmiş, tematik içerik analizi ise ortak bir temadan hareketle oyunu kategori ve kodlarla inceleyerek detaylı analiz edebilmek için gerçekleştirilmiştir. Yapılan literatür taraması ve tematik içerik analizinden hareketle Retro oyunlar dijitalleşme, oyun kavramının dönüşümü, nostalji kavramları çerçevesinde değerlendirilmiş olup Retro oyunlara dünya çapında büyük bir talep olması bu oyunların insanların nostalji duygularına hitap etmesi ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgular ile görülmüştür ki bugün Retro oyunlar insanların nostalji eğilimlerinin yansıtıldığı birçok alandan biridir. Oyunlar içerikleri ve yaptıkları çağrışımlarla insanların geçmişin güzel anılarını canlandırmalarına, oyunun oynandığı döneme dair anılarını canlı tutmalarına bu yolla nostaljik bir doyum sağlamalarına imkân sunmaktadır. Bu tez çalışması ile Retro oyunların Türkçe alanyazında bu bağlamda ele alınmadığı fark edilmiş ve bu noktada alana bir katkı da sunmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, retro games within the transforming game structure with the developing digital technologies have been studied within the framework of nostalgia and nostalgia tendency. The research has been shaped by the research question why people still prefer retro games in simple design despite all the digital possibilities offered in a digitalized society. As a method in the thesis, literature review and thematic content analysis on three retro games whose common themes are retro-nostalgia were used. The literature review was carried out in order to support the digital transformation in society, the transformation in the game structure and the concepts of Retro-Nostalgia, which are the basis of the study, with theoretical explanations, while the thematic content analysis was carried out in order to analyze the game in detail by examining a common theme with categories and codes. Based on the literature review and thematic content analysis, Retro games have been evaluated within the framework of the concepts of digitalization, the transformation of the game concept, and nostalgia. With the findings obtained from the study, it has been seen that retro games are one of the many areas where people's nostalgia tendencies are realized today. Games allow people to revive good memories of the past, to keep their memories of the period in which the game was played, and to provide a nostalgic satisfaction in this way with their contents and associations. With this thesis, it is realized that retro games are not handled in this context in the Turkish literature and it is aimed to make a contribution to the field at this point.