Sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin akademik başarıya, kalıcılığa ve eleştirel düşünme becerisine etkisi
The effect of learning writing activities on academic success, permanent and critical thinking skills in social studies course
  1. Tez No: 757114
  2. Yazar: CENNET DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğrenme amaçlı yazma, eleştirel düşünme becerisi, akademik başarı, sosyal bilgiler, writing acctivities for learning, critical thinking skills, academic achievement, social studies
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Amaç: Bu araştırma, sosyal bilgiler dersinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin akademik başarıya, kalıcılığa ve eleştirel düşünme becerisine etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yaklaşımlarından yarı-deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Erzurum ili Palandöken ilçesine bağlı bir ilkokulun üç farklı şubesinde öğrenim gören 58 (DG1= 20, DG2= 20, KG= 18) öğrencinin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, eleştirel düşünme ölçeği ve kalıcılık testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk normallik testi, Bağımlı Örneklem t-Testi ve One Way Anova Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin akademik başarı açısından ön test puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmazken, son test puanları arasında ise deney grupları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yine kalıcılık testi sonuçlarına göre deney ve kontrol grubu öğrencilerinin puan ortalamaları arasında deney grupları lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri açısından ön test ve son test puanları değerlendirildiğinde, öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden karikatür ve afişin kullanıldığı deney grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşurken şiir ve günlük kullanılan deney grubunda ise anlamlı bir fark oluşmamıştır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, sosyal bilgiler dersi kapsamında öğrenme amaçlı yazma etkinliklerini kullanmanın öğrencilerin akademik başarıları ve öğrenmenin kalıcılığı üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinden şiir ve günlüğün eleştirel düşünme becerisi üzerinde bir etkisi tespit edilmezken, karikatür ve afiş kullanmanın eleştirel düşünme becerileri üzerinde de etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the effect of learning writing activities on academic achievement, permanence and critical thinking skills in social studies course. Method: In this research, quasi-experimental pattern model is used. The study was carried out with the participation of 58 (Experimental Group1=20 Experimental Group2=20 Control Group=18) students studying in three different branches of a primary school in Erzurum province Palandöken district in the 2021-2022 academic year. In the research, academic achievement test, critical thinking scale and retention test are used as data collection. ShapiroWilk normality test, dependent samples t-Test and One Way Anova Test are used in the analysis of the data obtained as a result of the research. Findings: According to the research findings, while there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control group students in terms of academic achievement, it was concluded that there was a statistically significant difference between the post-test scores in favor of the experimental groups. Again, according to the results of the permanence test, a significant difference was found between the mean scores of the experimental and control group students in favor of the experimental groups. In addition, when the pre-test and post-test scores of the students were evaluated in terms of critical thinking skills, there was a statistically significant difference in the experimental group in which cartoons and posters were used, while there was no significant difference in the experimental group that used poetry and daily. Conclusions: As a result of the research, it was determined that using writing activities for learning purposes within the scope of social studies course has a positive effect on students' academic achievement and permanence of learning. In addition, while poetry and diary, which are writing activities for learning purposes, did not have an effect on critical thinking skills, it was determined that using cartoons and posters also had an effect on critical thinking skills.