Feasibility of a controlled wetland for the Mogan-Eymir systems
Mogan-Eymir sisteminde rehabilitasyonu önerilen sulakalanların fizibilitesi
  1. Tez No: 75718
  2. Yazar: ELİF ASUMAN KORKUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN YURTERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mogan-Eymir Sistemi, su kalitesinin iyileştirilmesi, dış kaynaklı fosfor yükü, dış kaynaklı nitrojen yükü, sulakalan sistemi vı, Mogan-Eymir System, water quality enhancement, external phosphorus load, external nitrogen load, constructed wetland IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
oz“MOGAN-EYMIR SİSTEMİNDE REHABİLİTASYONU ONERTLEN SULAKALANLARTN FİZİBİLİTESİ”Korkusuz, Elif Asuman Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Coşkun Yurteri Aralık 1998, 215 Sayfa Yoğun bir kirlilikle tehdit edilen Mogan-Eymir sisteminin korunması, son on yılda önemli bir konu haline gelmiştir. Bu amaçla, 1995 senesinde ASKİ ve ODTÜ işbirliği ile hazırlanmış olan“Gölbaşı Mogan-Eymir Gölleri için Su Kaynaklan ve Çevre Yönetim Planı Projesi”raporunda, Mogan-Eymir sistemi havzasında yer alan ve gölleri besleyen derelerin kirlilik yüklerinin azaltılmasında, arıtım seçeneklerinden biri olarak sulakalan sistemi önerilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Mogan-Eymir sisteminde dış kaynaklı kirliliğin kontrolü için uygulanacak gerçek ölçekli sulakalanların ön-fizibilitesini yapmaktır. Bu amaçla, sistem içerisinde seçilen uygun yerlerde sulakalan sistemlerinin tasarımı yapılmış ve ilk maliyetleri hesaplanmıştır. Bu bağlamda,“Pollutant Removal Estimates for Wetlands”(PREWet) adlı bilgisayar programı, tasarlanan sulakalanların performansını önceden tayin etmek amacı ile kullanılmıştır. Programın değişik hız sabitleri, hidrolik nitelikler, çevre koşullan gibi parametrelere olan duyarlılık analiziyapılmıştır. Çalışmalar sonucunda tahmin edilen arıtım oranlan ve ilk maliyetlere göre, Yavrucak, Başpınar ve Gölova derelerinin arıtılması için tasarlanan sulakalanlar, uygun çözüm olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“FEASIBILITY OF A CONTROLLED WETLAND FOR THE MOGAN-EYMİR SYSTEM”Korkusuz, Elif Asuman M.S., Environmental Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Coşkun Yurteri December 1998, 215 Pages In the last decade, conservation of the Mogan-Eymir System has become an important issue as it is threatened by pollution and the risk of irreversible degradation. With this intention, The General Directorate of Ankara Water and Sewerage Administration (ASKİ) funded the Infrastructure Master Plan of Mogan- Eymir Basin prepared by the Middle East Technical University (METU) in 1995. According to the master plan, rehabilitation of the existing wetlands or construction of the new ones within the system were found to be the most appropriate control technique to treat the influent tributaries. The aim of this study is to conduct a pre-feasibility for the full-scale wetlands to be implemented within the Mogan-Eymir Sytem for external pollution control. For this purpose, constructed wetlands were designed at the selected sites within the basin. A screening-level computer model called Pollutant Removal Estimates for Wetlands (PREWet) has been employed in order to predict the performance of these wetlands. inSensitivity analyses were performed to investigate the sensitivity of the model to different parameters such as reaction rate constants, hydraulic properties and environmental conditions. Based on the predicted removal rates as well as the estimated initial costs, a set of constructed wetlands designed to treat the Yavrucak, Başpınar, and Gölova creeks were recommended as a feasible solution.