Design of fiber reinforced composite rocket motor case
Elyaf takviyeli kompozit roket motor borusunun tasarımı
  1. Tez No: 75719
  2. Yazar: ELİF AHÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: filaman sargı, kompozit, roket motor borusu, basınçlı kap, elyaf takviyeli, burma momenti, iç basınç, filament winding, composite, rocket motor case, pressure vessel, fiber reinforced, torsion, internal pressure iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
oz ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT ROKET MOTOR BORUSUNUN TASARIMI Ahçı, Elif Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Levend Parnas Eylül 1998, 145 sayfa Bu çalışma, elyaf takviyeli kompozit roket motor borusunu incelemekte ve çeşitli yükler altındaki kompozit yapının tasarımı ve iyileştirilmesi için geliştirilmiş olan analiz metodunu sunmaktadır. Geliştirilen bu method, kompozit basınçlı kaplar, depolama tankları ve silindirler için de kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı, iç basınç, dış basınç, eksenel yük ve burma momenti yüklerine ve sıcaklık/nem değişiklikleri sonucunda oluşan ısıl yüklere maruz kalan kompozit yapının mekanik davranışını belirleyen bir analitik yöntem geliştirmektir. Bu analiz yöntemi ile, aynı zamanda, mevcut yükler ve geometri için, en yüksek dayanımı sağlayacak en uygun sarım açısı ve sistemin dayanabileceği en yüksek basınç değeri olan patlama basıncı da belirlenebilmektedir. Kompozit yapının sarım açısı açısından iyileştirilmesi“3-D Quadratic Failure Theory”isimli başarısızlık kriteri kullanılarak yapılmıştır. Tez sonuçları,“Microsoft Visual Basic”proglamlama dili kullanılarak bilgisayar koduna dönüştürülmüş ve kullanılması son derece kolay Microsoft Windows işletim sistemi altında çalışan, analiz ve tasarım amaçlı bir program geliştirilmiştir. Analitik çalışmalarda elde edilen sonuçlar ayrıca deneysel sonuçlarla da karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF FIBER REINFORCED COMPOSITE ROCKET MOTOR CASE Ahçı, Elif M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Levend Parnas September 1998, 145 pages In this thesis, fiber reinforced composite rocket motor case is investigated and a method to analyse and improve the composite structure which is subjected to various loads is presented. The analysis method can also be applied to composite pressure vessels, storage tanks, cylinders. The aim of this study is to develop an analytical method that determines the mechanical behaviour of the composite structure under combined mechanical (internal pressure, external pressure, axial force and torsion) and hygrothermal (temperature and moisture changes) loads. The optimum winding angle that provides the maximum strength to the composite structure and the burst pressure for a certain loading condition and given geometry were also be calculated by this method. The improvement of the composite structure on the basis of winding angle was made by utilizing the 3-D Quadratic failure theory in strain space. A user friendly computer program running under Microsoft Windows and using the results of this study, was developed in Microsoft Visual Basic 4.0 Language for analysis and design purposes. The results obtained were also compared with the experimental findings.