Anterior dental implant uygulamalarında kullanılan farklı bireysel abutmentların mekanik davranışları
Mechanical behavior of different custom abutment materials for anterior dental implants
  1. Tez No: 757182
  2. Yazar: OĞUZHAN SARİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ERSOY SAKARYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA GÜNDOĞDU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel abutment, eklemeli üretim, eksiltmeli üretim, yaşlandırma, eğilme momenti, kırılma dayanımı, titanyum, zirkonya, polieter eter keton, Custom abutment, additive manufacturing, subtractive manufacturing, aging, bending moment, fracture strength, titanium, zirconia, polyether ether ketone
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, titanyum, zirkonya ve PEEK materyali kullanılarak hazırlanan farklı bireysel abutmentlardan mekanik olarak hangisinin daha dayanıklı olduğunun ve bu bireysel abutmentlar üretilirken hangi üretim tekniğinin daha başarılı olduğunun belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışmada maksiller santral dişin simülasyonu yapıldı. 3 farklı abutment materyali (titanyum, zirkonya, PEEK), 2 farklı üretim tekniği (eksiltmeli ve eklemeli üretim tekniği) kullanılarak toplamda 50 adet bireysel abutment hazırlandı ve her bir grupta 10 örnek olacak şekilde 5 farklı gruba ayrıldı: Grup C; kontrol grubu, premill abutment, Grup SZ; eksiltmeli üretilen zirkonya, Grup AZ; eklemeli üretilen zirkonya, Grup SP; eksiltmeli üretilen PEEK, Grup AP; eklemeli üretilen PEEK. Daha sonra bu abutmentların üzerine Cr-Co alaşımdan tam metal kron hazırlandı ve simante edildi. Örnekler ISO 14801 standardına göre çiğneme simülasyonu ve termal siklusa maruz bırakıldı. Daha sonra, örneklerin palatinal yüzlerinden örneklerde başarısızlık görülünceye kadar başlık hızı 1 mm/dk olacak şekilde statik bir kuvvet uygulandı. Örneklerin eğilme momenti değerleri elde edilerek Kruskal Wallis Testi ile incelendi ve çoklu karşılaştırmalar Dunn Testi ile yapıldı (p0.05). AP grubunun eğilme momenti değerleri SP ve SZ grubundakilere göre anlamlı derecede daha düşükken (p0.05). Ayrıca, C, SP ve SZ grupları ile SP, SZ ve AZ gruplarının kendi aralarında da istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Sonuç: Ön bölge santral diş eksikliğinde, eksiltmeli olarak üretilen 2-parça bireysel zirkonya ve PEEK abutmentlar, tek parça bireysel titanyum abutment ile benzer eğilme momenti değerleri gösterdi. Eklemeli olarak üretilen 2-parça bireysel zirkonya abutmentın yeterli mekanik dayanıklılığa sahip olduğu, ancak aynı durumun eklemeli olarak üretilen PEEK bireysel abutment için geçerli olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the mechanical durability of the custom abutments made of different materials such as titanium, zirconia and PEEK, and to determine the success rate of these materials depended on the manufacturing technique. Material and Methods: In the study, the simulation of the maxillary central tooth was performed. A total of 50 custom abutments were prepared using 3 different abutment materials (titanium, zirconia, PEEK), 2 different manufacturing techniques (subtractive and additive manufacturing techniques), and they were divided into 5 different groups with 10 samples in each group: Group C; control group, premill abutment, Group SZ; subtractive manufactured zirconia, Group AZ; additive manufactured zirconia, Group SP; subtractive manufactured PEEK, Group AP; additive manufactured PEEK. Then, full metal crowns from Cr-Co alloy were prepared and cemented on these abutments. Samples were exposed to chew simulation and thermal cycling according to ISO 14801 standard. Then, a static force was applied from the palatal sides of the samples with a head speed of 1 mm/min until failure was observed in the samples. The bending moment values of the samples were obtained and analyzed with the Kruskal Wallis Test, and multiple comparisons were made with the Dunn Test (p0.05). The bending moment values of the AP group were significantly lower than those of the SP and SZ groups (p0.05). Conclusion: In anterior missing central tooth, the subtractive manufactured 2- piece custom zirconia and PEEK abutments showed similar bending moment values with the one-piece custom titanium abutment. It was determined that the additively manufactured 2-piece zirconia custom abutment has sufficient mechanical strength. However, the same is not true for the additively manufactured PEEK custom abutment.