Çocukluk çağı travmalarının utanç ve suçluluk duyguları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between childhood traumas and feelings of shame and guilt
  1. Tez No: 757181
  2. Yazar: SERAP YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Çocukluk Çağı Travmaları, Utanç, Suçluluk, Trauma, Childhood Trauma, Shame, Guilt
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada çocukluk çağı travmaları ile utanç ve suçluluk arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma değişkenleri ile sosyo demografik değişkenler arasındaki ilişki de incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde anket yöntemiyle gerçekleşmiştir. Araştırmanın verilerini İstanbul İl'inde yaşayan 18-65 yaş aralığındaki 280 birey oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Türkiye'de geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, Şar ve arkadaşları (2020) tarafından yapılan 'Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği-ÇÇTÖ-28' ile Şahin ve Şahin (1992) tarafından geliştirilen 'Suçluluk-Utanç Ölçeği-SUTÖ' kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan veriler matematik temelli istatistik programı (SPSS) ile çözümlenmiş ve yorumlanmıştır. Çalışma ulaşılan bulgulara göre; çocukluk çağı travmaları ile suçluluk-utanç arasında doğrusal yönde güçlü ilişki bulunmuştur. Aynı zamanda duygusal istismar, duygusal ihmal, fiziksel istismar, fiziksel ihmal ve cinsel istismar ile suçluluk-utanç arasında doğrusal yönde anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak bireylerde çocukluk çağı travmaları arttıkça suçluluk ve utanç düzeyleri de artmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağı travmaları duygusal istismar, duygusal ihmal, fiziksel istismar, fiziksel ihmal ve cinsel istismar alt boyut düzeyleri arttıkça suçluluk ve utanç düzeyleri de artmaktadır. Bireylerin yaşamış oldukları suçluluk ve utanç duygularının altında çocukluk çağı travmalarının olabileceği yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur. Bu nedenle çocukluk çağı travmalarıyla çalışmakta olan klinisyenlerin suçluluk ve utanç düzeyleri ile çalışması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to reveal the relationship between childhood traumas and shame and guilt. For this purpose, the relationship between research variables and socio-demographic variables was also examined. The research was carried out with the survey method in the relational screening model. The data of the research consists of 280 individuals between the ages of 18-65 living in the province of Istanbul. In the collection of research data, validity and reliability studies in Turkey, 'Childhood Traumas Scale-ÇTÖ-28' made by Şar et al. (2020) and Guilt-Shame Scale-SUTÖ developed by Şahin and Şahin (1992) were used. The data obtained in the research were analyzed and interpreted with the mathematics-based statistics program (SPSS). According to the findings of the study; A strong linear relationship was found between childhood traumas and guilt-shame. At the same time, a linear significant relationship was found between emotional abuse, emotional neglect, physical abuse, physical neglect and sexual abuse and guilt-shame. As a result, as childhood traumas increase in individuals, the level of guilt and shame also increases. At the same time, as childhood traumas' emotional abuse, emotional neglect, physical abuse, physical neglect and sexual abuse sub-dimension levels increase, guilt and shame levels also increase. Studies have revealed that childhood traumas may be underlying the feelings of guilt and shame that individuals have experienced. For this reason, it is recommended that clinicians working with childhood traumas should work with their guilt and shame levels.