Multiattribute utility model based decision support system for organizational career management
Organizasyonel kariyer yönetimi için çok ölçütlü fayda modeline dayanan bir karar destek sistemi
- Tez No: 75721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Organizasyonel Kariyer Planlama, Yedekleme Planı, Çok Ölçütlü Fayda Modeli, Karar Destek. VI, Organizational Career Management, Succession Planning, Multiattribute Utility Model, Decision Support. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz ORGANIZASYONEL KARİYER YÖNETİMİ İÇİN ÇOK OLÇUTLU FAYDA MODELİNE DAYANAN BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ TANTEKİN, Esra Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Erol SAYIN Mayıs 1998, 139 sayfa Organizasyonlar faaliyetlerinin etkinliğini ve verimliliğini arttırmak için her bir çalışanın kariyer gelişimini ayrı ayrı yöneterek, boşalan pozisyonları doğru yeterliliklere sahip kişilerle doğru zamanda doldurmaya gerek duyarlar. Bu çerçevede, eşleştirme işleminde yönetimin kararlarını destekleyecek, daha önceden belirlenmiş sınırlı sayıda alternatif arasından seçim koşulları için uygun olan Çok Ölçütlü Fayda Modeline dayanan bilgisayar destekli bir karar destek sistemi önerilmiştir. Alternatif adayların çıktıları performans, davranışsal yeterlilikler ve tecrübe olarak belirlenmiş üç temel ölçütebağımlıdır. Her aday için ölçütlerin fayda skorunun bir üst seviyede kombinasyonunda Hiyerarşik Çoğalan Ağırlıklandırma Metodu kullanılmıştır. Bu tez, karmaşıklığı değişen seçim problemlerinde, Çok Ölçütlü Fayda Modelinin bireysel ve grup kararlarındaki etkisini incelemektedir. Önerilen modelin potansiyel geliştirilme alanları belirtilmiş ve personel gelişim planlaması gibi diğer faaliyetlere girdi oluşturabilen çıktıları ayrıca tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MULTIATTRIBUTE UTILITY MODEL BASED DECISION SUPPORT SYSTEM FOR ORGANIZATIONAL CAREER MANAGEMENT TANTEKİN, Esra M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erol SAYIN May 1998, 139 Pages Organizations need to fill the vacant positions with the right people having the right qualifications at the right time; in order to increase the efficiency and effectiveness of the operations, while supplying separate satisfactory career development paths for each individual employee. In this context, a Multiattribute Utility (MAU) model based computerized tool is proposed to support the management decisions in this matching process, since it allows selection from among a limited number of predetermined iiialternatives under certainty. The outcomes of alternative candidates are dependent on three principle attributes, namely performance, behavioral competency and past experience. Some of them have lower level attributes. To compose the utility scores of each alternative candidate. Method of Hierarchical Additive Weighting is used. The study discusses the effectiveness of MAU model based decision support in individual and group decision making for the selection problems differing in complexity. Remarks have been made about potential and possible expansions of the proposed model and additional utilizations of the outcomes of the model like employee development plans.