Design and construction of high power transformers, combiners and parallel-combined HF power amplifiers
Yüksek güçlü transformatör, güç birleştirici ve paralel birleştirilmiş HF güç yükselticinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 75723
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Paralel birleştirilmiş HF güç yükselteci, geleneksel transformatör, iletim hattı transformatör, AB-sınıfı it-çek tip yükselteç çalışması, güç bölücüsü ve yüksek güçlü birleştirici vı
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
oz YÜKSEK GÜÇLÜ TRANSFORMATÖR, GÜÇ BİRLEŞTİRİCİ VE PARALEL BİRLEŞTİRİLMİŞ HF GÜÇ YÜKSELTECİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Altun, Altuğ Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM Aralık 1998, 153 sayfa Bu çalışmada, 700W paralel birleştirilmiş HF güç yükseltecinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Güç yükselteç modüllerinin tasarımında AB-sınıfı it-çek tip yapı göz önüne alınmıştır. 700W çıkış gücü elde edebilmek için dört adet 250W çıkış gücüne sahip it-çek yükselteç modülünü yapılması ve yükselteç çıkışlarının birleştirilmesi ön görülmüştür. Amaca ulaşmak için ilk önce yüksek güçlü geniş bantlı transformatörler üzerinde çalışılmış, gerek yükselteç modüllerinin giriş ve çıkış uyumlamasında ve gerekse güç bölücüsü ve güç birleştiricisinde kullanmak üzere birçok geleneksel ve iletim hattı transformatör tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Uygun transformatörler ve uyumlama devreleri kullanılarak yükselteç modüllerinin giriş ve çıkış uyumlaması yapılmıştır. Daha sonra, uygun bir besleme filtresi tasarıma uyarlanmıştır. Yükselteçmodüllerini gerçekleştirilmesinden sonra güç bölücüsü ve güç birleştiricisi yapılan üzerinde çalışılmış ve uygun bölücü ve birleştirici yapılan uygulanmıştır. Son olarak bütün yükselteç çalıştırılmış ve test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF HIGH POWER TRANSFORMERS, COMBINERS AND PARALEL-COMBINED HF POWER AMPLIFIERS Altun, Altuğ M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Co-supervisor : Prof. Dr. Nevzat YILDIRIM December 1998, 153 pages In this study, design and construction of a 700W parallel combined HF power amplifier is aimed. Class-AB, push-pull type operation is considered in the design of amplifier modules. In order to accomplish 700W output power, four 250 watt push-pull amplifiers modules are considered and their output power are to be combined. To achieve the aim, first high power broadband transformers are studied and various conventional and transmission line transformers are constructed in order to use for the input and output matching of the amplifier modules and for the power divider and power combiner designs. Using proper transformers and additional matching circuitry the input and output matching of the amplifier modules are made. Second, proper supply filter is adapted to the design. After the construction of the amplifier modules power divider and combiner structures are studied and suitable mdivider and combiner are constructed. After generation of building blocks of a parallel combined HF power amplifier, the whole amplifier is operated and tested. Keywords : Parallel combined HF power amplifier, conventional transformer, transmission line transformer, class-AB push-pull amplifier operation, power divider, high power combiner IV