Kâdî Abdülcebbâr'da Hz. Muhammed'in peygamberliğinin ispatı
Qadı Abd al-Jabbar's proof of Muhammad's prophethood
- Tez No: 757280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kâdî Abdülcebbâr, Hz. Muhammed, Peygamberliğin İspatı, Mucize, Qadı Abd al-Jabbar, Muhammed, Proof of Prophethood, Miracle
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada hicri dördüncü yüzyılda yaşayan ve İslâm'ın akılcı ekolü Mu'tezile'ye mensup Kâdî Abdülcebbâr'da Hz. Muhammed'in peygamberliğinin ispatı incelenmiştir. Müellifin görüşleri tespit edilirken kendi eserleri olan el-Muğnî fî Ebvâbi't-Tevhîd ve'l-Adl, Şerhu'l-Usûli'l-Hamse ve Tesbîtü Delâili'n-Nübüvve en çok yararlanılan kaynaklar olmuştur. Çalışmamız giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları açıklanıp, Kâdî Abdülcebbâr'ın Kelâm ilmi açısından yeri ve önemine kısaca değinilmiştir. Birinci bölümünde nübüvvet kurumuyla doğrudan ilgili olan bazı kavramların analizi yapılmış ve müellifin söz konusu kavramlarla ilgili düşünceleri değerlendirilmiştir. Ayrıca Kâdî Abdülcebbâr'ın hem nübüvvet kurumunu temellendirmede hem de Hz. Muhammed'in peygamberliğini ispatlamada yararlandığı haber konusuna değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Kâdî Abdülcebbâr'ın Hz. Muhammed'in peygamberliğinin ispatlanmasına dair düşüncelerine yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise başta Bâtıniyye olmak üzere bazı grupların Ehl-i beyt ve sâhabe hakkındaki tenkitleri ve Müellifin nübüvvete olan güveni sarsmaya yönelik bu eleştirilere verdiği cevaplar değerlendirilmiştir. Ayrıca Kâdî Abdülcebbâr'ın tıbb-ı nebeviye dair düşünceleri analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Qadı Abd al-Jabbar's Proof of Muhammad's Prophethood examined who lived in hijri fourth century and represent rational thought of Islam, member of Mu'tazila. While establishing his views we benefited mostly from these sources, El-Muğnî fî Ebvâbi't-Tevhîd ve'l-Adl, Şerhu'l-Usûli'l-Hamse ve Tesbîtü Delâili'n-Nübüvve. Our study consists of three chapter. In the introduction subject of the study, purpose, method and sources explained and Qadı Abd al-Jabbar's importance in terms of theology were briefly mentioned. In the first chapter, some notions directly related to institution of prophethood analysed and writer's views on these notions evaluated. Furthermore, Qadı Abd al-Jabbar's proof of institution of prophethood and while proving of prophethood of Muhammad subject of khabar he benefited from were mentioned. In the second chapter regarding proof of prophethood of Muhammad included. In the third and last chapter, some groups critics about family of prophet and his companions particularly batiniyya and Responses of the author to these criticisms aimed at undermining the trust in prophethood were evaluated. Furthermore, Qadı Abd al-Jabbar's thoughts regarding medicine of prophet analysed.