Effects of clinker composition on the properties of pozzolonic cements
Klinker kompozisyonunun, puzolanik çimentoların özelliklerine etkileri
- Tez No: 75729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Puzolanik Çimento, Doğal Puzolan, Öğütülebilirlik, Klinker Komposizyonu, Tane Büyüklüğü Dağılımı, Basınç Dayanımı, Eğilmede Çekme Dayanımı, Normal Kıvam, Priz Başlangıcı ve Sonu, Hacim Sabitliği. vi, Pozzolanic Cement, Natural Pozzolan, Grindability, Clinker Composition, Particle Size Distribution, Compressive Strength, Flexural Strength, Normal Consistency, Initial and Final Setting Times, Soundness. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZ KLINKER KOMPOSIZYONUNUN, PUZOLANİK ÇİMENTOLARIN ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ Yılmaz, Arın Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Tokyay Ocak 1998, 103 sayfa Puzolanlar, betonun bazı özelliklerini geliştirmek ve üretilen çimentonun ve betonun maliyetini düşürmek için kullanılmıştır. Günümüzde puzolan içeren çimentolar üzerinde yapılan birçok araştırmada puzolanın, miktarın ve inceliğin etkisi incelenirken, bu çalışmada klinker komposizyonunun puzolanik çimento özelliklerine ve öğütülebilirliğe etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, beş farklı klinker ve bir doğal puzolan elde edilerek 3000, 3500, ve 4000 cm2/g inceliğe kadar birbirlerinden ayrı olarak öğütüldü. Portland-Puzolan çimentoları %20, %30, ve %40 oranlarında doğal puzolanın ağırlıkça katılmasıyla oluşturuldu. Sonuç olarak, puzolan içermeyen kontrol çimentolarıda dahil olmak üzere 60 çeşit çimento elde edildi.Çalışmanın birinci kısmında, klinkerler ve puzolan 5 kg kapasiteye sahip değirmende belirlenen inceliğe kadar öğütüldü. Klinkerlerin öğütülme süreleri, klinker komposizyonunun öğütme üzerindeki etkisinin belirlenmesinde kullanıldı. İkinci kısımda, çimentolar üzerinde çeşitli mekanik ve fiziksel deneyler Türk Standardı 24' e göre yapıldı. Bunlar, 2, 7, 28, ve 90 günlük eğilmede çekme ve basınç dayanımları, normal kıvam, hacim sabitliği, priz başlangıcı ve priz sonu süreleridir. Klinkerin kimyasal komposizyonu, puzolan miktarı, ve inceliğin etkisi ele alınarak basınç dayanımının belirlenen zamandaki değerinin istatistiksel yollar kullanılarak tahmini sağlanmıştır. Bunun dışında, normal kıvam, hacim sabitliği ve priz süreleri incelik değerine, puzolan miktarına ve klinker çeşidine göre karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF CLINKER COMPOSITION ON THE PROPERTIES OF POZZOLANIC CEMENTS Yılmaz, Ann M. S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Tokyay January 1998, 103 pages Pozzolans have been used to improve the properties of concrete and also to reduce the cost of producing cement and concrete. While the most recent investigations on pozzolan-containing cements study the effect of pozzolan, replacement amount and fineness, this study was investigated the effect of clinker composition on the properties of pozzolanic cement and grindability of clinkers. For this purpose, five different clinker and one natural pozzolan were selected and ground separately to three Blaine fineness values;, 3000, 3500, 4000 cm2/g. Moreover, the portland-pozzolan cements were prepared by using three different replacement amount; 20, 30, and 40%, by weight. Consequently, the sixty different cements, including the control cement without pozzolan were obtained in this study. mIn the first part, the clinkers and natural pozzolan were ground by using ball mill having capacity of 5kg up to specified Blaine fineness values. The recorded times for grinding of clinkers were used in the determination of effect of clinker composition on the grindability time. In the second part, the various mechanical and physical tests were carried out on the cements according to TS 24. These are 2, 7, 28, and 90 day Flexural and Compressive Strength, Normal Consistencies, Soundness, and Setting Times. The effect of chemical composition, pozzolan content and fineness of the clinkers on the determination of compressive strength at specified ages were predicted by using statical methods. In addition, Normal Consistencies, Soundness, and Setting Times of cements were compared with their fineness values, replacement amount and type of clinkers.