Electrodynamics of an unmagnetized plasma slab with mirror-like boundary conditions
Aynasal sınır koşulları olan ve manyetize olmayan bir plazma diliminin elektrodinamiği
  1. Tez No: 75730
  2. Yazar: DEFNE ÜÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN BİLİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: aynasal yansıma, plazma dilimi, yüzey dalgaları iv, mirror reflection, plasma slab, surface waves in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
oz AYNASAL SINIR KOŞULLARI OLAN VE MANYETİZE OLMAYAN BİR PLAZMA DİLİMİNİN ELEKTRODİNAMİĞİ Üçer, Defne Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sinan Bilikmen Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vladimir Mirnov Temmuz 1998, 52 sayfa. Bu tezde L genişliğindeki ve manyetize olmayan düzlemsel bir plazma di limindeki yüzey dalgalanmaları çalışıldı. Bu çalışma elektronik uygulamalarda büyük önemi olan ince film fiziğindeki gereksinmelerden doğmuştur. Dilimin duvarlarının keskin, sonsuz potansiyel engelleri gibi davranmaları ve dolayısıyla parçacıkların bu duvarlardan aynasal yansıma yapmaları sınır koşullarını belir ler. Maxwell- Vlasov denklemlerinin ayrıntılı çözümleri özel bir yöntem ışığında incelenmiştir. Bu yöntem, düzgün bir plazma uzayını başlangıç noktası alır, bu uzayda plazma diliminin sınır koşullan sağlanmamaktadır. Elektrik alanın özel bir modelle plazma diliminden bütün uzaya doğru devam ettirilmesiyle, bu sınır koşullarının yapay olarak sağlandığı görülmüştür. Plazma diliminin, elek trik alan yapay olarak devam ettirilmiş düzgün plazma uzayıyla eşdeğer olduğu kanıtlanmış-tır. L genişliği gelişigüzel alındığından, elde edilen sonuçlar herhangi bir kalınlıkta-ki plazma dilimine uygulanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRODYNAMICS OF AN UNMAGNETIZED PLASMA SLAB WITH MIRROR-LIKE BOUNDARY CONDITIONS Üçer, Defne M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Sinan Bilikmen Co-Supervisor: Prof. Dr. Vladimir Mirnov July 1998, 52 pages. In this thesis, the excitation of surface wave modes in an unmagnetized, planar plasma slab of width L is studied. The problem was initiated within the needs of thin film physics, which is of great interest in applied electronics. The boundary conditions are specified such that, the walls of the slab are considered to act as sharp, infinite potential barriers, resulting with the mirror reflection of particles at these walls. The exact solutions to the Maxwell-Vlasov equations are obtained within the scope of a special method. This method takes a uniform plasma as a starting point, for which required boundary conditions for the plasma slab are, generally speaking, not satisfied. Then a special type of electric field continuation from the slab area to the whole space is introduced, and the relevant boundary conditions turn out be satisfied artificially. It is proved that the case of a plasma slab is equivalent to the uniform plasma with artificial electric field continuation. The solutions are applicable to a plasma slab of any thickness, since the width L is taken to be arbitrary.