Geri Dön

Türk romanında din ve inanç algısı (1944)

Perception of religion in Turkish novel (1944)

  1. Tez No: 757315
  2. Yazar: EMİNE SEYHAN ALTINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL TİMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Dini unsurlar, İnanç, İnanç Algısı, Turkish Novel, Religious Terms, Belief, Perception of Belief
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 264

Özet

Dinin bir yaratıcının olduğu inancı ihtiyacından doğduğu yönünde teoriler bulunmaktadır. Din, insanoğlunu, yaşadığı çevreyi, yaşadığımız dünyayı ve tüm evreni bir yaratıcının yarattığını kabul eder. Yaratılıştan sonra belirli kurallar çerçevesinde insanların hayatlarını devam ettirmeleri ve hem kişisel hem de toplumsal huzurun bu kurallar ve kaidelere riayet etmekle elde edilebileceği iddiasını taşır. Bu suretle din, tarihin tüm safhalarında insanoğlunun bireysel ve topluluk içerisindeki davranışlarına doğrudan etki etmiştir. Din, nasıl ki insanoğlunun tarih sahnesine çıkışından itibaren hayatın her alanında yer alıyor ve insanlığa doğrudan etki ediyorsa, edebiyatımız içerisinde de dinin, aynı şekilde insanlığa etki ettiğini söylememiz mümkündür. Bu bağlamda baktığımızda edebiyat ve din, insanoğlunun şekillenmesinde sürekli bir etkileşim içerisinde ilerlemektedir. Bu iki önemli olgu, tarihin ilk safhalarında da içiçe varlığını sürdürmekteyken, bu durum günümüze kadar da artarak devam etmektedir. Din ve edebiyatın bu güçlü etkileşimi, insanoğlunun kendini ifade etme sürecinde önem teşkil etmekle birlikte edebiyatımız açısından da kayda değer eserler meydana getirmiştir. Özellikle Türk Edebiyatı romanlarını incelediğimizde, romanlarda ele alınan dini unsurların, o romanın yazıldığı döneme ışık tuttuğu yadsınamaz bir gerçektir. İnsanoğlunun sosyal hayatı, görüş ve düşünceleri, dini unsurlar vasıtasıyla şekillenir. Edebiyat bu etki altında gelişimini devam ettirir. Ayrıca dönemsel açıdan da dinin, dini ritüellerin, dini olgu ve kabullerin romanlara ne surette etki ettiği de tespit edilmiş olur. Çalışmamızda 1944 yılında yayınlanmış olan Türk romanları ele alınarak, Türk romanlarındaki dini unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Amacımız, Din ve İnanç Algısı bağlamında dini unsurların, Türk romanlarına nasıl yansıdığı ve onları ne ölçüde etkilediğini ortaya çıkarmaktır.

Özet (Çeviri)

There are some theories that religion has existed with the need of a belief of an existing creator. Religion accepts that an existing creator has created the human being, universe and the world we live in. After creation, religion wishes human beings' living according to a couple of rules thus it claims that individual and communal peace can be hold by the help of following those rules. Therefore, religion has directly affected humanbeings' individual roles and the roles in the society throughout all moments in the history. We can say that religion has affected the literature in the same way as it can be seen in all moments of history and affected the humanbeing directly. In this context, religion and literature has an interaction in between to form the humanbeings. While these two important term has been surviving nested in the early moments of the history, it still keeps going increasingly. This strong interaction between religion and literature has a great importance on humanbeings' self expression at the same time important literary works has been produced. Especially, when we look at the Turkish Literature novels, we see that religious elements in the novels throw a fresh light on the era. Social life, thoughts of the humanbeings are formed by the religious terms. Literature develops under this circumstances. Moreover; it has been ascertained how religious terms and accepts affected the novels in that era. In our study, Turkish novels published in 1944 are analyzed and the religious terms in Turkish novels are tried to be found. Aim is to discover how the religious terms are seen in the novels and affected the novels in the aspects of perception of Religion and Belief.

Benzer Tezler

  1. Türk romanında din ve inanç algısı (1929-1933)

    Religion and belief perceptions in the Turkish novel (1929-1933)

    MAHİR KARACAR

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Türk Dili ve EdebiyatıDicle Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL TİMUR

  2. Türk romanında din ve inanç algısı (1948-1949)

    The perception of religion and belief in Turkish novel (1948-1949)

    LOKMAN SARI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Türk Dili ve EdebiyatıKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL TİMUR

  3. Türk romanında din ve inanç algısı (1897-1908)

    Perception of religion and belief in the Turkish novel

    MEHMET EMİN GÖNEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Eğitim ve ÖğretimDicle Üniversitesi

    Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. KEMAL TİMUR

  4. Türk romanında din ve inanç algısı (1934-1938)

    Perception of religion and belief in Turkish novel (1934-1938)

    M. HALİL SAĞLAM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    Türk Dili ve EdebiyatıDicle Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL TİMUR

  5. Türk romanında din ve inanç algısı (1939-1942)

    Religion and belief perception in the Turkish novel (1939-1942)

    SERAP TANYILDIZ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Türk Dili ve EdebiyatıDicle Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. KEMAL TİMUR