Production of biocompatible mica glass ceramics for dental applications
Bio uyumlu mika cam seramiklerin diş uygulamaları için üretimi
- Tez No: 75738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cam seramik, endosteal implantasyon, mika, vollastonit, flogopit, biouyum, işlenebilirlik. iv, Glass ceramics, endosteal implantation, mica, wollastonite, phlogopite, biocompatibility, machinability
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ BİO UYUMLU MİKA CAM SERAMİKLERİNİN DİŞ UYGULAMALARI İÇİN ÜRETİMİ DER, Hakan Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Abdullah ÖZTÜRK ' Eylül 1998, 110 sayfa Diş uygulamalarından biri olan endosteal implantasyon için, kimyasal bileşim olarak Si02, Al203l CaO, MgO, K20, ve F1 dan oluşan ayrıca çekirdeklendirici olarak P205, Zr02l veya Ti02 den birini içeren cam seramikleri, aynı kimyasal bileşime sahip camların kontrollü olarak kristalleştirilmesi sonucu üretilmiştir. Kristalleşme işlemi sırasında uygulanan çekirdeklenme sıcaklığı 600 veya 620 °C dane büyüme sıcaklığı ise 900, 950 veya 1010 °C; her bir sıcaklıkta tutma süresi de 6, 8 ve 10 saat olarak değiştirilmiştir. İstenilen özelliklerin elde edilebilmesi için uygulanan ısıl işlem programına göre mikroyapıda oluşan değişiklikler belirlenmiştir. XRD ve SEM çalışmaları, elde edilen mika cam seramiklerin, kimyasal bileşimine ve uygulanan ısıl işlem programına bağlı olarak; hem malzemeye işlenebilirlik özelliği sağlayan flogopit kristallerini hem de biouyum kazandıran vollastonit kristallerini içerdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTION OF BIOCOMPATIBLE MICA GLASS CERAMICS FOR DENTAL APPLICATIONS DER, Hakan M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK September 1998, 110 pages Glass ceramics have been produced by crystallization of the glasses for endosteal (endosseous) implantation from the system Si02, Al203, CaO, MgO, K20, and F. Also, P205, Zr02, or Ti02 have been added as nucleating agents Nucleation and grain growth temperatures were between 600-620 °C and 900, 950, 1010 °C, respectively. The time for holding at the tempera tures varied between 6 to 10 hours. The heat treatment schedule and mi crostructure relations were determined to obtain the desired properties. The XRD and SEM studies revealed that these mica glass ceramics posses not only synthetic fluormica crystals called phlogopite which provides machinability, but also wollastonite crystals which provide biocompatability as a function of chemical composition and heat treatment schedule.