Colour removal from pulp and paper industry wastewaters by using alum and clay
Kağıt endüstrisi atıksularında kil ve alum kullanarak renk giderimi
- Tez No: 75743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ BENGÜ DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alum, aktif kil, bentonit, çamur hacim indeksi, çamur özgül direnci, renk, kağıt endüstrisi, kil, koagülasyon, pıhtılaştırma, renk giderimi, sepiyolit. VI, Activated clay, alum, bentonite, clay, coagulation, colour, colour removal, decolourization, pulp and paper industry, sepiolite, sludge cake resistance, sludge volume index
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZ KAĞIT ENDÜSTRİSİ ATIKSULARINDA KİL VE ALUM KULLANARAK RENK GİDERİMİ Beşe, Şebnem Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Filiz Bengü Dilek Aralık 1998, 122 pages Kağıt endüstrisinden çıkan koyu kahverengi renkli atıksular, içerdikleri lignin ve onun klorla etkileşimi sonucunda oluşan ürünler nedeniyle atıldıkları ortamda oksijen tükenmesi, koku, renk, balıkların zehirlenmesi gibi problemlere sebep olmaktadır. Bu çalışmada killer, odun bazlı kağıt endüstrisinden çıkan atıksuların rengini gidermek amacıyla alum koagulantına yardımcı olarak kullanılmıştır. Bej ve kahverengi sepiyolit, Na ve Ca bentonit olmak üzere dört tip kilden, farklı boyutlarda yararlanılmıştır. Farklı konsantrasyonlardaki alum ve killer hem ayrı ayrı hem de birarada kağıt fabrikası atıksuyuna uygulanmıştır. Arıtım sonunda elde edilen atıksuda renk, çamur hacim indeksi ve oluşan çamurun filtrasyona gösterdiği direnç ölçülmüştür.Çalışmada kullanılan killerin, tek başına uygulandıklarında çok fazla verimli olmadığı, fakat alum ile birlikte uygulandığı zaman renk giderim veriminde önemli ölçüde artış olduğu ve atıksuyun çamur özelliklerinin iyileştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COLOUR REMOVAL FROM PULP AND PAPER INDUSTRY WASTEWATERS BY USING ALUM AND CLAY Beşe, Şebnem M. Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Filiz Bengü Dilek December 1998, 122 pages Dark brown coloured wastewaters originating from pulp and paper industries cause a serious problem in the receiving water body such as oxygen depletion, odor, colour, potential toxicity to fish, due to lignin and its degradation products. In this study, clays were used to remove colour of wastewaters originating from wood-based pulp and paper industry, as an aid to alum. Four types of clay, namely Beige and Brown Sepiolite, Ca and Na Bentonites of different mesh sizes were utilised. Different concentrations of alum and clay were applied, either singly or in combination, to the effluents of pulp and paper plant. Colour, Sludge Volume Index (SVI) and Sludge Cake Resistance (SCR) of the treated wastewater were measured.It was observed that clays tested were not efficient when they were applied alone. But, a considerable increase in colour removal efficiency was obtained when/ clay was added along with alum, as compared to sole alum addition. Also, in the case of alum and clay in conjunction, sludge settling characteristics of wastewater were improved, in terms of both S VI and SCR.