The Dynamics of industrial development Konya as a new industrial district
Endüstriyel gelişmenin dinamikleri: Yeni bir endüstriyel bölge olan Konya
- Tez No: 75744
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDA ERAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Endüstrityel Bölge, Yerel Kalkınma, İç Dinamiklerle Kalkınma, Sanayileşme, Esnek Üretim, Makina Sanayi. vi, Industrial District, Local Development, Endogenous Development, Industrialisation, Flexible Production, Machinery Industry IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Öz ENDÜSTRİYEL GELİŞMENİN DİNAMİKLERİ: YENİ BİR ENDÜSTRİYEL BÖLGE OLAN KONYA Gökalp, Şerife G. Yüksek Lisans, Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayda Eraydın Temmuz 1998, 143 sayfa Gelişmiş ülkelerde bulunan esnek üretim bölgelerinin az gelişmiş ülkelerde de gerçekleştirilebileceği konusu son dönemde tartışılmaktadır. Bu noktada temel soru geleneksel olarak küçük üretimin yaygın olduğu bu ülkelerde esnek üretim birimlerinin gelişme şansı veya mevcut küçük üretim birimlerinin yapısal dönüşüm geçirerek yeni bir yapı kazanıp kazanmayacağıdır. Son dönemlerde yapılan çalışmalarda dünyada bir çok sanayi alam gözlemlenmiş ve alam oluşturan değişkenler tanımlanmaya çalışılmıştır. Bu bölgelerin çoğunun ortaya çıkış sebepleri ve dönüşüm süreçlerinde yerel dinamikler başlangıç noktası olmuştur. Azgelişmiş ülkelerde ortaya çıkan bazı sanayi bölgelerinin başarı hikayeleri, başarılı bir şekilde bir üretim dalında ya da üründe o bölgelerin uzmanlaştığı ve uluslararası pazarlarda rekabet edebildiklerini göstermektedir. Başka bir deyişle bu tür bölgeler bulundukları ülkelerin böyle bir başarısı olmasada, global üretim sistemine eklemlenebilmişlerdir. Bu bağlamda Türkiye'de bazı ikincil merkezler sonzamanlarda şaşıtıcı bir şekilde gelişmiş ve büyük ilgi toplamıştır. Çünkü bu bölgeler metropol yığılımın ötesinde gelişme sinyalleri vermektedir. Bu yüzden yerel dinamiklerle gelişmiş bu bölgelerin gelişme sürecindeki dinamiklerinin tanımlanması önemlidir.Bu bize var olan politikaların yeniden formüle edilebilmesi için bir çerçeve sağlar. Bu araştırmada bu gelişmeyi sağlayan ikincil merkezlere örnek çalışma alam olarak Konya seçilmiştir. Araştırmada anket ve mülakat yöntemleri kullanılmış ve ilin sanayi yapışım tanımlamak amacıyla makina sektöründen 60 firma rastgele seçilerek çalışma yönlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, yeni endüstriyel bölge paradigması ile ilişkilendirilerek, bir sanayi bölgesi olan Konya'nın endüstriyel gelişme süreci ve mevcut potansiyelini araştırmaktır. Bunun yanında teknolojik değişim ve dış dünyadaki değişen koşullara adapte olabilmesi açısından yerel kapasitesi ve makina sanayisindeki başarısının temelinde yatan yerel dinamikleri ve dış dünyanın değişen koşullarına adapte olabilme yeteneğini belirlemektir. İleri ülkelerdeki gelişmiş sanayi alanlarının yanı sıra, Türkiye'deki ve gelişmekte olan ülkelerdeki örneklerin temel karakteristikleri Konya ile karşılaştırılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda, Konya'yı harekete geçiren belirgin bir yerel deneyimi ve birikimi olduğunu fakat uluslararası pazarlara entegre olabilme amacıyla, sanayi yapısındaki geçişi başarabilmesi için daha fazla yerel çaba ve ortak harekete ihtiyaç duyduğu gibi ulusal düzeyde devlet politikalarına da ihtiyacı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DYNAMICS OF INDUSTRIAL DEVELOPMENT: KONYA AS A NEW INDUSTRIAL DISTRICT Gökalp, Şerife G. M.S. Department of City and Regional Planning Supervisor: Prof. Dr. Ayda Eraydın July 1998, 143 pages The possibility that flexible areas of production in developed countries may also be realised in underdeveloped countries has recently been speculated. The fundamental question at this point is whether these flexible units of production, which are typical of such countries where small size production is common, will have any chance to develop. Another question is whether the present small production units will acquire a new form after a structural transformation. In recent studies, many industrial districts in the world have been studied and variables governing the districts have been attempted to define. Causes for the emergence of these districts and whether the local dynamics initiate the process of transformation gained importance. Success stories of some industrial districts in under developed countries demonstrate that they specialise on a certain product or field of production and that they manage to successfully compete in international markets. In other words, these mdistricts have been able to integrate into the global production system even though their countries have not achieved a position of this kind. In this respect, in some peripheral centres of Turkey, the earlier period showed impressive growth and attracted wide attention since they are taken as signals of development beyond the metropolitan agglomeration. It is thus important to define the dynamics of the development process of these areas which developed on local dynamics. These provide us with a framework in which to re-formulate the policies. Konya is selected as a case study, and pool and interview methods are used. In the study conducted for defining the industrial structure of Konya 60 firms in machinery sector are selected on random basis. The purpose of the study is to examine the industrial development process and existing potential of Konya as an industrial district with the reference to the new industrial district paradigm and and, to determine the local dynamics behind the success of machinery industry and the local capacities in terms of technological change and its ability to adapt the changing conditions in the external world. Konya case is compared with both the main characteistics of the growth regions in the advanced part of the world and the examples from the developing countries including the findings of the examples from Turkey, The result of this research indicates that there is a certain experience and accumulation in Konya for a take-off, but that is nevertheless needs more local efforts, consensual actions and supporting governmental policies at a national level in order to achieve a transformation of industrial structure so that it can get integrated into the world market.