Hayat bilgisi öğretiminde çocuklar için felsefe (P4c) yaratıcı düşünme becerisi etkinliklerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerisine etkisi
The effect of philosophy for children (P4c) creative thinking activities on creative thinking skills of students in life study teaching
- Tez No: 757448
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUDE BİLGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık, Yaratıcı Düşünme, Çocuklar İçin Felsefe, Creativity, Creative Thinking, Philosophy for Children
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Araştırmanın amacı, Hayat Bilgisi Öğretiminde Çocuklar İçin Felsefe (P4C) Yaratıcı Düşünme Becerisini Geliştirici Etkinliklerin Öğrencilerin Yaratıcı Düşünme Becerisinin Gelişimine Etkisi' nin belirlenmesidir. Yapılan nitel çalışma verilerine bakıldığında ön test ve sontest arasında değişiklikler olduğu öğrnecilerin görüşlerinin tamamına yakınında özllikle tasarlarıkları ürünler olasun ifade becerileri olsun hepsinde teknik düşünme, teknolojik özelliklere dayalı projeler üretme gibi düşüncelerin çok fazla yer aldığı görülmektedir. Torrance Yaratıcı Düşünme Testi'nin A ve B formunun uygulama öncesi ve sonrasında uygulanması ile elde edilmiştir. Aşağıda bu deneceler ile ilgili ulaşılan bulguların sonuçlan özetlenmiştir. Hayat bilgisi dersinde yaratıcı düşünmeyi geliştirmeye yönelik bir program uygulanan deney grubunun ön Torrance Yaratıcı Düşünce Testleri ile son Torrance Yaratıcı Düşünce Testleri arasında son testler lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney ve kontrol gruplarının Torrance Yaratıcı Düşünce Testi sözel/şekilsel son testleri arasında yapılan istatistiksel çalışma sonrasında tüm alt boyutlarda deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the Effect of Philosophy for Children (P4C) Creative Thinking Skills Development Activities in Life Studies Teaching on the Development of Students' Creative Thinking Skills. When we look at the qualitative study data, it is seen that there are changes between the pre-test and the post-test, and almost all of the students' opinions, especially the products they design, be it their expressive skills, technical thinking and producing projects based on technological features. It was obtained by applying the A and B forms of the Torrance Creative Thinking Test before and after the application. The results of the findings related to these experiments are summarized below. A significant difference was found between the pre-Torrance Creative Thinking Tests and the final Torrance Creative Thinking Tests in favor of the post-tests of the experimental group, in which a program to develop creative thinking in the life studies course was applied. After the statistical study between the Torrance Creative Thinking Test verbal/formal posttests of the experimental and control groups, a significant difference was found in favor of the experimental group in all sub-dimensions.