Kabin ekiplerinin kişilik özelliklerinin uçuş emniyeti tutumları üzerindeki etkisinde duygusal zekâ düzeylerinin aracılık rolü
The mediating role of emotional intelligence levels in the effect of cabin crew's personality traits on flight safety attitudes
  1. Tez No: 757460
  2. Yazar: ERSAN DİKİLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Duygusal Zekâ, Uçuş Emniyet Tutumları, Kabin Ekibi, Personality Traits, Emotional Intelligence, Flight Safety Attitudes, Cabin Crew
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmada kabin ekiplerinin kişilik özellikleri ile uçuş emniyet tutumları arasındaki ilişkide duygusal zekânın aracılık rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini kolayda örneklem yöntemiyle ulaşılan 382 kabin ekibi personeli oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan anket formunda Demografik Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Uçuş Emniyet Tutumları Ölçeği yer almaktadır. Çalışma kapsamında gerçekleştirilen korelasyon analizi sonucunda kişilik özellikleri, duygusal zekâ ve uçuş emniyet tutumları arasında olumlu ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi ile gerçekleştirilen analizler neticesinde ise kişilik özellikleri ile uçuş emniyet tutumları arasındaki ilişkide duygusal zekânın aracılık rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the mediating role of emotional intelligence in the relationship between cabin crew personality traits and flight safety attitudes. The sample of the study consists of 571 cabin crew personnel reached by simple random sampling method. The questionnaire used in the research includes Demographic Information Form, Five Factor Personality Inventory, Schutte Emotional Intelligence Scale and Flight Safety Attitudes Scale. As a result of the correlation analysis performed within the scope of the study, it was determined that there were positive and significant relationships between personality traits, emotional intelligence and flight safety attitudes. As a result of the analyzes carried out with structural equation modeling, it was concluded that emotional intelligence has a mediating role in the relationship between personality traits and flight safety attitudes.